E-monitoring: Informacije o radu vlasti na jednom mjestu

E-monitoring: Informacije o radu vlasti na jednom mjestu

E-monitoring: Informacije o radu vlasti na jednom mjestu

E - monitoring je projekat Centra civilnih inicijativa (CCI) koji je zamišljen kao alat putem kojeg građani Bosne i Hercegovine mogu pristupiti aktuelnim informacijama o svim institucijama vlasti u zemlji i svojim direktno ili indirektno izabranim predstavnicima u cilju povećanja transparentnosti rada vlasti, njene odgovornosti i efikasnosti.

Na zvaničnom sajtu E - monitoringa, vlastibih.com, predstavljena je baza podataka o različitim aspektima rada vlasti, iz koje je moguće preuzeti podatke za različite analize i izvještaje. Napori CCI-a u kreiranju ove baze mogu biti od koristi i novinarima pri njihovom izvještavanju jer je na jednom mjestu moguće pronaći brojne informacije o radu vlasti, kao što su podaci o održanim sjednicama koje se mogu filtrirati prema željenoj instituciji ili održanoj sjednici. 

Interaktivan i zanimljiv grafički prikaz ukazuje na trenutno stanje (po posljednjim raspoloživim informacijama) u izvršenju planiranih aktivnosti, svih institucija, u tekućoj godini, a ukazuje i na neispunjene zakonske obaveze planiranja rada od strane određenih institucija. Pregled stanja za 2014. kao i za prethodne godine dostupan je ovdje.

Ovaj tekst je objavljen u sklopu projekta 'Public Data Now' podržanog od strane Holandske ambasade u BiH. Tekstove vezane za pristup podacima i data novinarstvo možete čitati u našem serijalu ovdje.