ANEM: monitoring izvještaj za septembar 2014.

ANEM: monitoring izvjestaj za septembar 2014.

ANEM: monitoring izvještaj za septembar 2014.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) objavila je izvještaj o monitoringu medija u Srbiji za septembar 2014.

U septembru 2014. godine, prema ocjeni monitoring tima, medijski sektor obilježile su polemike o sužavanju prostora za debatu o pitanjima od javnog interesa u srpskim medijima. Pritisci, prijetnje i napadi na novinare i medije ni u ovom periodu nisu izostali, a nekoliko takvih slučajeva analizirano je u dijelu Izvještaja koji se bavi slobodom izražavanja. Autori Izvještaja analiziraju i implementaciju postojećih Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim medijskim servisima, te najavljenu izradu novog Zakona o oglašavanju.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna, analiziran je rad državnih organa, konkretno Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a predmet analize je i rad Agencije za privatizaciju u pogledu postupaka kojima se ulazi u privatizaciju preostalih medija u javnoj svojini.

56. Monitoring izvještaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Izvještaj je u cjelosti dostupan ovdje.
 
Projekat "Pravni monitoring medijske scene u Srbiji" se realizuje u 2014. godini uz pomoć Fondacije za otvoreno društvo Srbija i organizacije Civil Rights Defenders.