ANEM: Nove publikacije iz oblasti monitoringa medija

ANEM: Nove publikacije iz oblasti monitoringa medija

ANEM: Nove publikacije iz oblasti monitoringa medija

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) objavila je izvještaj o monitoringu medija u Srbiji za august 2014., te desetu Monitoring publikaciju.
 
Deseta monitoring publikacija ANEM-a sadrži, između ostalog, tekstove o novim medijskim zakonima, analizu napretka na polju prava na zaborav šest mjeseci nakon presude Evropskog suda pravde, tekst o finansiranju medija Nemanje Nenadića, te osvrt na dileme u vezi sa snimanjem i emitovanjem suđenja u krivičnom postupku, čiji je autor sudija Apelacionog suda u Beogradu, Siniša Važić. Publikacija je besplatno dostupna ovdje.
 
ANEM je objavio i 55. monitoring izvještaj o medijskoj sceni u Srbiji, koji analizira dešavanja u augustu 2014. U izvještaju se navodi da su mediji i novinari u ovom periodu bili izloženi i fizičkim napadima i pritiscima, a obrađeni su slučajevi: pritisak premijera na nedeljnik „Vreme" zbog objavljivanja teksta BIRN-a o ugovoru (nacrtima ugovora) sa kompanijom „Etihad" iz UAE; upozorenje pred otkaz uručeno novinarki RTV Kragujevac zbog „povrede radne discipline" učinjene podnošenjem zahteva za pristup informacijama; fizički napad na fotoreportera „Informera"; ponovni napad na sajt „Peščanik" – slučajevi su posmatrani u kontekstu novih medijskih zakona i drugih relevantnih zakona. Među temama kojima se bavi Izvještaj nalaze se i analiza prednosti i nedostataka novog Pravilnika o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje TV programa i najavljenom početku simulkasta, te pitanja privatizacije medija u novim propisima, Zakonu o javnom informisanju i medijima i Zakonu o privatizaciji. 
 
Monitoring izvještaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Izvještaj je u cjelosti dostupan ovdje.
 
Projekat "Pravni monitoring medijske scene u Srbiji" se realizuje u 2014. godini uz pomoć Fondacije za otvoreno društvo Srbija i organizacije Civil Rights Defenders.