Šizofrenija bh. štampe: Svečano, ili neustavno, obilježavanje Dana Republike Srpske?

Šizofrenija bh. štampe: Svečano, ili neustavno, obilježavanje Dana Republike Srpske?

Šizofrenija bh. štampe: Svečano, ili neustavno, obilježavanje Dana Republike Srpske?

Obilježavanje Dana Republike Srpske bio je najočigledniji primjer podijeljenosti medija po političkoj, ideološkoj i historijskoj osnovi. Između naslova „Naši životi bez RS bi bili gubitnički“ i “Neka im je srećna krvava tvorevina stvorena na krvi Bošnjaka” nalazi se bh. društvo i novinarstvo u njemu, bez konsenzuza o bazičnim temama i bez propitivanja zašto je to tako.

Foto: Vlada Republike Srpske

Nezavisne novine i Glas Srpske, dnevne novine u Republici Srpskoj (RS), objavile su trobrojeve od 08-10. januara na čijim naslovnicama smo čitali da „RS slavi rođendan“ ili kako „Naši životi bez RS bi bili gubitnički“. Istovremeno, od novina koje izlaze u drugom dijelu Bosne i Hercegovine jedino je uredništvo Dnevnog avaza smatralo da je događaj u Banjoj Luci vrijedan naslovne stranice. Ta tema otvorena je naslovom „Morate poštovati odluke Ustavnog suda BiH“ sa nadnaslovom „Ambasada SAD-a o Vučiću i proslavi tzv. dana RS“

Druge dvije dnevne novine, Dnevni list i Oslobođenje, izvještavanja o proslavi Dana RS smjestile su na unutrašnje strane svojih izdanja. Prva značajna distinkcija između novina koje izlaze u RS i Federaciji BiH vidljiva je u tonu interpretacije događaja. Za novine iz FBiH riječ je o nepoštivanju odluke o neustavnosti entitetskog praznika, dok je za novine iz RS odluka Ustavnog suda BiH politička odluka i Dan RS niko ne može ukinuti.

Dugogodišnji sarajevski novinar i urednik Almir Terzić, za Media.ba kaže da su mediji u Bosni i Hercegovini ispolitizirani i da je problematična podjela na nacionalne i entitetske crte, što se vidi u medijskom izvještavanju o bilo kojim događajima, pa i nedavno Danu RS-a.

„Mediji u BiH su samo odraz stanja u državi i dokazuju našu duboku podijeljenost po nacionalnoj, a prvenstveno entitetskoj nevidljivoj crti, ali i kantonalnim nivoima, odnosno da li se radi o sredinama sa većinskim hrvatskim ili bošnjačkim sredinama,” smatra Terzić, “U bh. kontekstu ono što zovemo nezavisno, da ne kažem profesionalno novinarstvo ravna se sa utopijom.”

Vlasti u Republici Srpskoj obilježavaju Dan i krsnu slavu RS-a 9. januara na dan kada je 1992. godine proglašena Srpska republika Bosne i Hercegovine. U novembru prošle godine Ustavni sud BiH, prema apelaciji bošnjačkog člana državnog Predsjedništva, Bakira Izetbegovića, donio je presudu da je dio Zakona o praznicima RS-a neustavan i naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da u roku od šest mjeseci izmijeni sporne odredbe, a sve u kontekstu zvanične institucionalne proslave krsne slave Svetog Stefana.

Sud je pri tome naglasio da se odlukom “ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti...da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način, obilježavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana.”

Pet ključnih dnevnih novina koje izlaze na području Bosne i Hercegovine – Dnevni list, Dnevni avaz, Oslobođenje, Nezavisne novine i Glas Srpske – još jednom su crno-na-bijelo dokaz podjela bh. društva.

Srđan Puhalo, analitičar i bloger iz Banje Luke, za Media.ba kaže da nema konsenzusa oko krucijalnih stvari u Bosni i Hercegovini i to o percepciji historijskih događaja koji su se desili prije 30 godina.

“Tako je od 1. marta koji je za neke bio nezavisnost, a za neke preglasavanje. Problematizujemo i ZAVNOBiH i sve; stvari iza kojih stoji politika, ali ne jedne partije nego etničke grupe. Otuda ti animoziteti, i to ispliva u kriznim momentima,” kaže Puhalo.

O vječnosti Srpske

Kad prelistamo izdanja dnevnih novina nekoliko godina unazad, obilježavanje Dana RS niti je dizalo prašinu prije desetak godina niti je bilo slavljeno kao današnjih dana. Na naslovnici banjalučkih Nezavisnih novina, Dan RS se značajnije pojavljuje prvi put 2007. godine, što u političkim prilikama korespondira sa dolaskom Saveza nezavisnih socijaldemokrata na vlast nekoliko mjeseci prije toga. Od tog januara 2007. godine, gradacijom u narednih devet godina dolazimo do naslova poput onih da bi “bez RS naši životi bili gubitnički” ali i naslova, u štampi iz Federacije BiH, poput “Neka im je srećna krvava tvorevina stvorena na krvi Bošnjaka”.

Banjalučke Nezavisne novine i Glas Srpske, u izdanjima 8-11. januara 2016. godine, prenose izjave političara iz Republike Srpske i Republike Srbije u kojima je jedinstvena ocjena o ispravnosti proslave devetog januara kao Dana RS. Dolazak srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Banju Luku najavljen je člankom na trećoj stranici novine sa naslovom „Slušajte šta ću reći u Banja Luci“ gdje podsjeća da je Srbija potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i da svojom politikom čuva integritet BiH i integritet Republike Srpske.

Zanimljiv je i odabir ostalih članaka iz Nezavisnih novina sa druge i treće stranice novine, gdje se od ukupno pet članaka, dva odnose na ratne zločine nad Srbima, a po jedan članak o protestima vojnih penzionera u Sarajevu, o islamisti iz Danske koji je povezan sa bh. terorističkom grupom i tome kako je bh. državljanin ucjenjivao austrijsku porodicu.

Uredništvo Glasa Srpske temu obilježavanja Dana RS obradilo je sa ukupno pet tekstova. Na naslovnici trobroja objavljen je intervju sa predsjednikom RS-a, Miloradom Dodikom, sa dominatnim naslovom „Naši životi bez RS bi bili gubitnički“.

Intervju je prezentiran na dvije strane i posvećen je danu RS, odluci Ustavnog Suda BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu i poziciji Republike Srpske u BiH. Glas Srpske prenosi i izjavu predsjednika Republike Srbije, Tomislava Nikolića, da Republika Srpska treba da slavi svoj dan, gdje on poručuje:

“Ustavni Sud BiH proglasio je nedavno neustavnim dio zakona o Praznicima RS, kojim je propisano da se Dan Republike obiljažava 9. januara, jer se poklapa sa krsnom slavom Sveti arhiđakon Stefan,“ poručuje Nikolić.

Novinarka Vedrana Kulaga u svom tekstu pod naslovom „Zavjet slobodi za vječnost Srpske“ piše o manifestacijama i skupovima kojima će biti obilježen Dan RS gdje patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej, kaže da „slučajno se poklopio datum kada RS obilježava Dan RS sa Svetim arhiđakonom Stefanom i ne vidim razlog protiv obilježavanja ovog dana sem da nađu način da mogu da prigovaraju nešto istorijskoj činjenici i onome što definitivno postoji“.

Pored izjave patrijaha Irineja, u tekstu nalazimo izjave režisera Emira Kusturice, pisca Matije Bećkovića i srpskog člana bh. Predsjedništva, Mladena Ivanića. Druga dva članka se odnose na obraćanje poslanika prvog saziva Narodne skupštine RS-a sa molbom Momčila Krajišnika svim Srbima iz Republike Srpske da čuvaju RS i da prevaziđu nepotrebne raskole koji proizlaze iz političkih sukoba i mišljenja. U tekstu pod nazivom „Vjekovna tradicija utkana u slavne note“, Mladen Matović, kompozitor himne Republike Srpske „Moja Republika“ govori o njezinom nastajanju.

Šta se to neustavno slavi u manjem bh. entitetu

Sarajevski Dnevni avaz temu obilježavanja devetog januara, obradio je sa ukupno pet tekstova na dvije stranice tog dana. Tema je otvorena na prvoj stranici kojom dominira naslov „Morate poštovati odluke Ustavnog suda BiH“ sa nadnaslovom „Ambasada SAD-a o Vučiću i proslavi tzv. dana RS“. Novinar Dnevnog avaza u svom tekstu, u uvodu, naglašava da “vlasti manjeg entiteta danas će u Banjoj Luci obilježiti dan Republike Srpske, iako je Ustavni sud BiH presudio da 9. januar ne može biti entitetski praznik“.

Zatražen je i komentar Ureda za odnose sa javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a novinar prenosi i stav predstavnika Delegacije Europske Unije u BiH u pogledu događanja u Banjoj Luci. U oba slučaja akcenat je na najavljenom dolasku premijera Srbije, Aleksandra Vučića, i patrijaha SPC, Irineja, u Banju Luku kako bi prisustvovali centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana RS. U glavnom tekstu čitaocima je predočen anterfile pod nazivom „Šta se to slavi“ kojim se pojašnjava da je 09. januara, 1992. godine, SDS predvođen Radovanom Karadžićem, donio odluku da se dio BiH otcijepi od tadašnje Republike BiH.

U nastavku četvrte stranice, čitaocima je bio dostupan tekst o najavljenom protestu Udruženja žrtava genocida u Srebrenici, a povodom događaja u Banjoj Luci. Iz Udruženja „Majke Srebrenice“ najavljeno je da će se protesti ove godine održati u Srebrenici, a iduće u Banjoj Luci. Uredništvo Dnevnog avaza je na istoj stranici prenijelo i izjavu Duška Tomića koji je u svojstvu advokata Slobodana Pavlovića, vlasnika Pavlović banke, poručio predsjedniku Miloradu Dodiku - “Milorade, laka ti noć, ovo ti je kraj“ a što govori o spornom ugovoru za kupovinu Dodikove vile u Beogradu za koji Tomić tvrdi da je ovjeren pečatom Vlade RS.

U svojoj redovnoj rubrici na petoj strani, Dnevni avaz sa markicom „ekskluzivno“ donosi razgovor sa Čedomirom Jovanovićem, predsjednikom LDP-a u Srbiji. Razgovor je vodio novinar M. Aščić u kojem Jovanović dolazak Vučića u Banju Luku tumači na način da Srbija ne poštuje odluke bh. pravosudnih instanci sa porukom sa Republika Srpska svoje interese mora ostvariti u Sarajevu u saradnji sa druga dva naroda. Uz sve to, „Avaz“ prenosi i dijelove saopštenja potpredsjednika Republike Srpske, Ramiza Salkića.

Oslobođenje je u odnosu na druge dvije novine koje izlaze na području Federacije BiH, Dnevni avaz i Dnevni list, najmanje sadržaja posvetilo početku obilježavanja proslave Dana RS. Članak o toj temi postavljen je na jednoj trećini druge stranice novine.

Dopisnica Oslobođenja iz Banje Luke izvjestila je o tome kako je polaganjem vijenaca na spomen - obilježje boraca NOB-a i onih koji su poginuli u proteklom ratu, dodjelom odlikovanja od predsjednika RS-a i svečanim otvaranjem novog dijela UKC-a, i pored odluke Ustavnog Suda BiH, počelo obilježavanje Dana RS. U tekstu je naglašeno jedinstvo opozicije i predstavnika vlasti da se RS neće odreći proslave Dana RS-a devetog januara. U članku su prenešene izjave relevatnih političkih faktora iz Republike Srpske kao što su Mladen Ivanić, Milorad Dodik, Dragan Mektić, Nedeljko Čubrilović, a vezano za obilježavanje entitetskog praznika.

Bez konsenzusa o historijskim događajima

Za Dnevni list iz Mostara proslava Dana Republike Srpske nije predstavljala vijest koja bi trebala da se nađe na naslovnoj stranici te novine. Sadržaj vezan za proslavu, uredništvo je smjestilo u rubriku „događaji“ na devetoj strani. Centralni članak u nadnaslovu čitaocima sugeriše da je i pored odluke Ustavnog Suda BiH počelo obilježavanje dana i krsne slave Republike Srpske.

U samom tekstu, pored informacije da je delegacija RS položila vijence na Trgu palih boraca NOB-a, autor prenosi izjave Ivanića, Dodika, Mektića, Stevandića, vezane za obilježavanje tog datuma. Predsjednik RS-a, Milorad Dodik, u svojoj izjavi je podvukao da je u toku raspada bivše Jugoslavije bilo legitimno da srpski narod u BiH iskaže svoj politički zahtjev i politički interes o formiranju Republike Srpske. Čubrilović je najavio poduzimanje svih pravnih i političkih mjera kako bi se preispitala Odluka Ustavnog suda BiH u skupštini tog entiteta.

Kao ravnotežu izvještaja o pripremama proslave Dana RS, Dnevni list, prenosi dijelove saopštenja Ramiza Salkića, potpredsjednika Republike Srpske i Udruženja „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“. U svom saopštenju, Salkić upozorava da je obilježavanje devetog januara kao Dana RS, nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH te da „vladajući aparat nikada nije proveo istragu i kaznio počinitelje genocida u zaštićenoj zoni Srebrenica i Žepa“.

U svom saopštenju Udruženje „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“  konstatira da je deveti januara dan kojim se obilježava Dan RS-a, datum kojim se slavi „odluka da nestane jedan narod i da se otme teritorij od Bošanjaka“. Članice Udruženja u svom saopštenju kritikuju OHR, bošnjačke političare i sve druge koji šute zbog nepravde prema Bošnjacima iz Srebrenice koji su uhapšeni zbog ratnih zločina nad Srbima.

Niti jedna novina nije pojasnila svojim čitaocima šta konkretno znači odluka Ustavnog suda BiH u slučaju Dana RS, da li je ovo kršenje odluka Ustavnog suda BiH presedan ili možda postoje još neke odluke koje također nisu sprovedene ili koje su odluke Ustavnog suda BiH sprovedene i na koji način.

U medijima iz RS dominatne su izjave političkih lidera iz tog entiteta da se odluka Ustavnog suda BiH neće poštovati, ali s druge strane nije zabilježena niti najmanja sumnja uredništva i novinara Nezavinih novina i Glasa Srpske u ispravnost njihovih izjava.

U medijima sa područija FBiH jasno je prezentirano neslaganje potpredsjednika Republike Srpske, Ramiza Salkića, spram proslave ali upadljivo je da novine nisu zabilježile niti jednu drugu reakciju zvaničnika sa područja FBiH. Najtiražnija novina iz Federacije BiH, Dnevni avaz, problematizuje dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića na obilježavanje Dana RS čini se i više nego tezu o kršenju odluke Ustavnog suda BiH.

Kao i mnogo puta do sada pokazalo se da mediji u BIH teško da mogu naći zajednički jezik kada su u pitanju teme iz Bosne i Hercegovine. U prilog tome govori i analiza naslovnica dnevnih novina u cijelog prošloj godini koja je pokazala da su samo u tri slučaja dnevni listovi u BiH imali istu udarnu vijest na svojim naslovnicama: pohod Pape Franje Sarajevu, obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici i 15.novembra teroristički napad u Parizu.

Analitičar Srđan Puhalo zaključuje da zbog nepostojanja konsenzusa o bazičnim stvarima za njega izgleda normalno da su naslovni o istim događajima suprotstavljeni u različitim novinama.

“Treba napraviti konsenzus, doći do istine koju će svi prihvatiti i to nije stvar politike nego nauke. To je nepostojanje želje da neke stvari pogledaju očima druge strane, nedostatak empatije. I dalje se sve to upotrebljava u dnevno-politicke svrhe. Ono što očekujem od medija je da traže odgovor šta je problem u različitim naslovima.”