Pad berlinskog zida u štampi SFRJ

Pad berlinskog zida u štampi SFRJ

Pad berlinskog zida u štampi SFRJ

Iz digitalnog arhiva Infobiro donosimo izbor pisanja jugoslovenske štampe netom nakon pada Zida u Berlinu, u novembru 1989., te sjećanje Bore Kontića na posjetu tom gradu nekoliko mjeseci ranije.

Sarajevsko Oslobođenje u izdanju od 11.novembra 1989. na naslovnici piše o naporima Saveznog izvršnog vijeća za smanjenje inflacije i s tim u vezi posjeti Jeffreyja Sachsa, uglednog profesora sa Univerziteta u Harvardu Jugoslaviji. Ipak, priča o padu berlinskog zida zauzimala je najveći dio naslovnice tog dnevnog lista:

Beogradska Politika je glavne stranice istoga dana posvetila padu Zida, no u sadržaju značajno mjesto zauzimaju i izvještaji sa izbora za predsjednika Predsjedništva Srbije, izbora koji će na politički tron dovesti Slobodana Miloševića:

Nedjeljnik NIN u svom izdanju od 19.novembra 1989. posvećuje temat broja pod nazivom "Socijalizam na iskušenjima" padu berlinskog zida, no naslovnica je ipak bila rezervisana za pobjednika republičkih izbora- Slobodana Miloševića:

 

 

U svom izdanju od 14.novembra 1989. godine, politički tjednik Danas posvećuje naslovnicu događajima u Berlinu i Beogradu propitujući da li socijalizam broji svoje posljednje dane:

 
 
Za preuzimanje stranica Danasa u kvalitetnijem (.pdf) formatu kliknite ovdje: 1, 2, 3, 4.
 
Sarajevski nedjeljnik Naši dani, donosi u svom izdanju od 24.novembra 1989. godine tekst Miljenka Jergovića pod nazivom "Reinkarnacija ili smrt: Zid kao metafora državnog socijalizma": 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tekst u .pdf formatu možete preuzeti ovdje: 1, 2, 3.
 
 
 
 
Uz pregled pisanja izabrane štampe u mjesecu u kojem je srušen berlinski zid, donosimo i zanimljivo sjećanje Bore Kontića na posjetu Berlinu, nekoliko mjeseci prije pada Zida.
 
 
 
-------------------------------------
 
 
Prilog je realiziran uz podršku digitalnog arhiva Infobiro.
 
Zahvaljujemo urednicama Peščanika na velikodušno ustupljenom materijalu.
 
 
(pripremili: A.Kalender, D.Golubović i B. Kontić.)