Kraj igre vlastitim repom

Kraj igre vlastitim repom

Medijske slobode ugrožava svako onaj kome nije posao da uređuje medije, a pretendira upravo na to. Takvih je, kako tvrdi Ahmed Burić, novinar i kolumnista «Oslobođenja», u ovom društvu previše, i to sa svih strana.

1. Šta danas predstavlja najveću prijetnju slobodi medija u BiH?

Najveću prijetnju slobodi medija u BiH čine nacionalizam i interesne grupacije. Što se nacionalizma tiče, to uopće nije nova stvar, traje već dvadesetak godina, a generira se iz radikalizacije političkih koncepata. Prosto rečeno:  što se određene političke snage više boje da ne izgube vlast, narodu je gore, a jedna od glavnih poluga očuvanja vlasti su mediji kroz koje se šalju jednostrane poruke. Ti su mediji  ili direktno finansirani od strane tih političkih struktura, ili moraju činiti određene ustupke. S druge strane, izuzeci od takve medijske prakse najčešće su na ivici rentabilnosti i opstaju uglavnom zbog energije pojedinaca ili grupa ljudi. Stvorena je atmosfera cenzure i diktiranih, da ne kažem nametnutih medija.

2. Ko su ključni akteri ugrožavanja medijskih sloboda?

Ključni akteri ugrožavanja medijskih sloboda su interesne grupe, bilo oko vladajućih struktura, bilo oko pojedinih mafija koje raznim medijima nude priče ili nagodbe oko sadržaja. U situaciji smo u kojoj je sa 90% uspješnošću moguće utvrditi s koje strane i koji su motivi objavljivanja određenog medijskog sadržaja. Iz te palete najveću odgovornost svakako snose oni koji pretendiraju da vode društvo- u tom smislu je signifikantna regresivna veza između vjerskih institucija i vlasnika pojedinih medijskih kuća, ali je i na nižim nivoima stvar skoro ista. Medijske slobode ugrožava svako onaj kome nije posao da uređuje medije, a pretendira upravo na to. Takvih je u ovom društvu previše, i to sa svih strana. U tom smislu ne treba zaboraviti ni "profesionalne nosioce ideja" koji s vrlo malo medijskog iskustva (i znanja, valja reći) ne propuste priliku da novinarima i urednicima održe"lekciju", ne razumijevajući često osnovnu poziciju ljudi koji rade u medijima. No, to im ne smeta da vrlo dobro žive od medija, odnosno da rade "projekte" koji bez medija ne bi mogli postojati.  Budući da to često čine sa pozicija koje direktno brane vlast i njezine satelite, valja reći da je to što čine i degutantno.

3. Kako ojačati slobodu medija u BiH?

Slobodu je moguće ojačati samo slobodom. Onog trenutka kad novinari i mediji ne budu zavisili od umreženja s bilo kojom društvenom grupom (vlastima, pravosuđem, advokaturom, zdravstvom), moći će se govoriti o njihovim slobodama. Do tada to će biti ono što je i danas: igra s vlastitim repom, odnosno stalno okretanje u krugu jednih te istih problema.