YouTube ograničio video zapise o težini za tinejdžere

YouTube ograničio video zapise o težini i fitnessu za tinejdžere

YouTube ograničio video zapise o težini za tinejdžere

YouTube više neće preporučivati videe tinejdžerima koji se odnose na teme poput fitnessa

foto: Pixabay

Video platforma YouTube u četvrtak je u objavi na svom blogu najavila uvođenje dodatnih mjera zaštite za tinejdžere koje se tiču sadržaja koji idealizuje određene nivoe fitnessa, tjelesne težine ili prikazuju agresiju u obliku tučnjave ili zastrašivanja, nakon što su stručnjaci upozorili da bi takav sadržaj mogao biti štetan ako se više puta gleda.

“Sada ograničavamo ponavljajuće preporuke video zapisa koji se odnose na te teme za tinejdžere širom svijeta”, istaknuto je u blogu.

YouTube navodi da su radeći sa Savjetodavnim komitetom identifikovali kategorije sadržaja koji može biti bezopasan kao pojedinačan video, ali da može biti problematičan za neke tinejdžere ako se gleda nekoliko puta iznova. 

Guardian objašnjava da to uključuje sadržaj koji idealizuje neke fizičke karakteristike u odnosu na druge, kao što su kozmetičke rutine kako bi na primjer nos izgledao manji, idealizuje fitness ili tjelesnu težinu, kao što su rutine vježbanja koje potiču na traženje određenog izgleda ili podstiče društvenu agresiju, kao što je fizičko zastrašivanje.

Platforma će i dalje omogućiti mladima od 13 do 17 godina da gledaju videe, ali njeni algoritmi neće gurnuti mlade korisnike u “zečje rupe” vezanog sadržaja, dodaje Guardian. YouTube više neće ponavljati preporuke tih tema tinejdžerima koji su svoje godine registrovali na platformi kao prijavljeni korisnici. 

U Velikoj Britaniji, Zakon o online sigurnosti, podsjeća Guardian, zahtijeva od tehnoloških kompanija da zaštite djecu od štetnog sadržaja, kao i da razmotre kako njihovi algoritmi mogu izložiti mlađe od 18 godina štetnom materijalu. Zakon se odnosi na sposobnost algoritama da prouzrokuju štetu guranjem velike količine sadržaja djetetu u kratkom vremenskom periodu i zahtijeva od tehnoloških kompanija da procijene svaki rizik koji bi takvi algoritmi mogli predstavljati za djecu.

YouTube piše da je ta platforma “mjesto gdje tinejdžeri mogu naučiti, istražiti svoje strasti, izraziti se i pronaći pripadnost” kao i da prepoznaje “važnu ulogu koju igra u njihovim životima” te da su uveli i funkciju nadzora na platformi koja roditeljima i tinejdžerima daje mogućnost da povežu svoje naloge. 

U sekciji za nadzor, Family center, roditelji mogu vidjeti aktivnosti kanala svojih tinejdžera na YouTubeu, uključujući broj uploadovanja sadržaja, pretplata i komentara. Roditelji i tinejdžeri će također primati obavještenja putem e-maila kada tinejdžeri uploaduju video ili počnu prenos uživo.

Izvor: YouTube blogGuardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.