Nova AI funkcija za korisnike Gmaila na Androidu

Nova AI funkcija za korisnike Gmaila na Androidu

Nova AI funkcija za korisnike Gmaila na Androidu

Korisnici od četvrtka mogu razgovarati sa Googleovim Geminijem  

foto: Google / Screenshot

Kompanija Google je u četvrtak predstavila novu funkciju korisnicima Gmaila koji plaćaju Googleovog asistenta umjetne inteligencije (AI) Gemini koji može čitati e-mailove, javio je TechCrunch.

Funkcija Gmail Q&A korisnicima Gmaila na Android uređajima omogućava razgovar s Geminijem o sadržaju svojih e-mailova u aplikaciji Gmail. Najavljeno je da će ova funkcija takođe uskoro doći i na iOS uređaje.

Google u blogu navodi da korisnik može zatražiti od Geminija da sumira e-mailove kroz upite poput: “Obavijesti me o tromjesečnim planovima navedenim u e-mailovima”. Ova funkcija se može koristiti i za traženje određenih detalja, kao što je na primjer postavljanje pitanja Geminiju: “Koliko je kompanija potrošila na posljednji marketinški događaj?”

Pored nove funkcije za pretragu, na vrhu Gmaila će i dalje ostati traka za pretraživanje, a dugme Gemini će biti dodato pored trake.

U junu je Gmail Q&A uveden za web korisnike Gmaila koji plaćaju Gemini ili Google One AI Premium. Ovi korisnici plaćaju otprilike 20 dolara mjesečno za AI funkcije poput ove, piše TechCrunch.

Korisnici koji plaćaju mogu pristupiti ovoj novoj funkciji klikom na logo crne zvijezde, koji predstavlja Gemini u Googleovom paketu proizvoda, u gornjem desnom uglu aplikacije. Za sada, Gmail Q&A funkcija ima pristup samo e-mailovima korisnika, ali Google kaže da će se u budućnosti povezivati ​​i s fajlovima na Drive računu korisnika.

TechCrunch piše da su, naravno, prisutne i povremene halucinacije (kada umjetna inteligencija proizvodi lažne informacije) koje, kako je naveo portal, muče čak i najbolje AI modele. 

Istaknuto je i da je malo vjerovatno da će Gmail Q&A uskoro doći do besplatnih Gmail korisnika. Umjesto toga, dodaje portal, Google gura funkcije poput Gmail Q&A kako bi uvjerio korisnike da su skupi mjesečni troškovi pretplate za Gemini vrijedni toga. Kompanija takođe dodaje Gemini svim svojim postojećim proizvodima, uključujući Google dokumente, Gmail, Google kalendar i još mnogo toga, ali, kako je naveo TechCrunch, sve to ima svoju cijenu. Za sada, naglašeno je, ovi proizvodi s umjetnom inteligencijom su Googleov najbolji način za generisanje prihoda od Geminija.

Izvor: TechCrunch

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.