Kako prepoznati dezinformacije kreirane uz upotrebu umjetne inteligencije?

Kako prepoznati dezinformacije kreirane uz upotrebu umjetne inteligencije?
Publikacija

Kako prepoznati dezinformacije kreirane uz upotrebu umjetne inteligencije?

Pregled Istinomera za identifikovanje dezinformacija kreiranih pomoću umjetne inteligencije

foto: Pixabay

Istinomer, srbijanski factchecking medij koji se od 2009. godine bavi provjerom činjenica, objavio je kratki pregled onoga što nezavisni factcheckeri rade kako bi identifikovali i razotkrili dezinformacije kreirane pomoću umjetne inteligencije i onoga što se od njih može naučiti.

Dezinformacije kreirane uz upotrebu umjetne inteligencije čine mali procenat od ukupnog broja tvrdnji koje factchekeri analiziraju, ali kako se navodi u vodiču, takvi sadržaji će u budućnosti postati sve prisutniji.

Alati za detekciju umjetne inteligencije nisu dovoljni kako bi se razotkrio sadržaj koji je kreiran uz pomoć umjetne inteligencije ili digitalno izmijenjeni sadržaj uopšte te je neophodno razumjeti kontekst tvrdnje koliko i njen sadržaj, navodi Istinomer.

U savjetima Istinomera se ističe da je važno razmisliti o izvoru, utvrditi kredibilitet i koristiti forenzičke tehnike. Tekst generiran umjetnom inteligencijom često ima bolju gramatiku nego čovjek, sadrži pretjerano formalan jezik, mnogo pridjeva i priloga, uz odsustvo ljudske emocije i humora.

Detaljnije objašnjenje i savjeti su dostupni u publikaciji na ovom linku.

Izvor: Istinomer

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.