Prijedlog da se novčano kažnjavaju uvrede prema novinarima upućen u Parlament u Litvaniji

U Parlament u Litvaniji upućen Prijedlog da se novčano kažnjava za uvrede novinara

Prijedlog da se novčano kažnjavaju uvrede prema novinarima upućen u Parlament u Litvaniji

Evropska federacija novinara poziva evropske zemlje da preduzmu slične inicijative.

foto: Jasmin Brutus / Mediacentar Sarajevo

Početkom augusta 2024. Parlament u Litvaniji predložio je amandmane za uvođenje novčanih kazni za one koji vrijeđaju ili ponižavaju novinare, javila je Evropska federacija novinara (EFJ) u petak.

EFJ objašnjava da ovaj zakonodavni projekat ima za cilj da zaštiti novinare od uvredljivog ponašanja i osigura da slobodno obavljaju svoju profesionalnu dužnost. Također je pozdravila inicijativu i pozvala sve evropske zemlje da implementiraju slične mjere u skladu sa Preporukom Vijeća Evrope 2016/4 o zaštiti novinarstva i sigurnosti novinara.

Prijedlog, koji je pripremila predsjedavajuća Seimasa, Parlamenta Litvanije, Viktorija Čmilytė-Nielsen, predlaže izmjene i dopune Zakona o prekršajima. Ove odredbe, ukoliko se usvoje, nametnule bi novčane kazne u rasponu od 50 do 300 eura za ponižavanja novinara, uključujući pismene, verbalne i gestikulacijske uvrede. Takva ponašanja, koja se trenutno smatraju “manjim kršenjem javnog reda”, kažnjiva su kada su usmjerena na čast i dostojanstvo državnih političara, zvaničnika ili osoba zaposlenih u obavještajnoj službi. U prijedlogu se tvrdi da bi proširenje sankcija na vrijeđanje novinara podržalo slobodu medija i zaštitilo pravo javnosti da bude informisana.

EFJ podsjeća da su se posljednjih godina novinari u Litvaniji suočavali sa sve većim napadima prilikom prikupljanja informacija.

“Ovo postaje posebno česta pojava tokom složenih društvenih, ekonomskih ili političkih dešavanja, kada novinari prilikom snimanja važnih događaja na javnim mjestima i prikupljanja informacija legalnim putem dobijaju uvrede, prijetnje i druge nezakonite radnje koje ometaju njihovu profesionalnu aktivnost”, navodi se u objašnjenju inicijative.

U Litvaniji su slobode i prava novinara zagarantovana s najmanje nekoliko zakona, rekao je Dainius Radzevičius, predsjednik Litvanskog sindikata novinara (LZS). Međutim, kako je dodao, u praksi je pokazano da se protiv novinara i dalje koriste agresivno ponašanje i uvrede.

“Stoga je inicijativa predsjedavajuće Seimasa za kažnjavanje takvih aktivnosti, nadam se, najbolja preventivna mjera”, izjavio je Radzevičius, prenosi EFJ.

Preporuka Vijeća Evrope 2016/4 o zaštiti novinarstva i sigurnosti novinara, usvojena prije osam godina, nalaže provođenje djelotvornih sankcija protiv onih koji prijete i vrijeđaju novinare. Od usvajanja Preporuke, piše EFJ, napravljeno je samo nekoliko koraka ka boljoj zaštiti sigurnosti novinara.

“Primjer iz Litvanije može i trebao bi poslužiti kao model za druge evropske zemlje, čak i ako nije usvojen”, naglašeno je iz EFJ.

“Litvanija ovim zakonskim prijedlogom postavlja presedan. Čestitamo litvanskom Parlamentu i ohrabrujemo druge evropske zemlje da preduzmu slične inicijative i još naprednije akcije na osnovu svojih obaveza prema Preporuci Vijeća Evrope 2016/4”, rekao je generalni sekretar EFJ Ricardo Gutiérrez.

“Kao što pojedini nosioci javnih funkcija imaju koristi od povećane pravne zaštite, sasvim je zdravo i normalno da i novinari, kao branioci javnog interesa, imaju koristi od povećane pravne zaštite“, dodao je.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.