Novinarka iz Gaze Bisan Owda nominovana za nagradu Emmy

Novinarka iz Gaze Bisan Owda nominovana za nagradu Emmy

Novinarka iz Gaze Bisan Owda nominovana za nagradu Emmy

Za nagradu je nominovan serijal priča “Ja sam Bisan iz Gaze. I dalje sam živa”.

foto: Screenshot/AJ+ Instagram

Video novinarka iz Gaze Bisan Owda nominovana je za Emmy nagradu za dokumentarne filmove i medijsko izvještavanje za serijal priča “Ja sam Bisan iz Gaze. I dalje sam živa” koji objavljuje na svom Instagram profilu, javili su organizatori nagrade.

Palestinska aktivistica za digitalna i ženska prava postala je jedna od najpoznatijih novinarki u Gazi zbog svojih izvještaja o ratnim razaranjima u Gazi koja su počela 7. oktobra prošle godine. Prije 7. oktobra i početka izraelskih napada na Pojas Gaze, Bisan je, kako navodi AJ+, snimala video zapise koji su prikazivali ljepotu i kulturu Gaze.

Nakon toga je počela snimati ratna razaranja, a njena serija kratkih dokumentarnih videa, kako piše NewArab, svjedoči o izraelskom uništavanju Pojasa Gaze i nevoljama Palestinaca.

Iz ovog medija navode da je Bisan nastavila objavljivati svoje video priče i nakon što su Ujedinjene nacije u februaru ove godine rat u Gazi okarakterisale kao najopasniji i nasmrtonosniji sukob za novinare u novijoj historiji.

Podsjetili su da je u Gazi ubijeno više od 122 medijska radnika za samo četiri mjeseca rata, kao i da je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) optužio Izrael da ciljano targetira novinare i medijske radnike.

Serijal nominovanih priča Bisan je emitovala u saradnji sa Aljazeerinim kanalom AJ+, a njene priče imaju više od 40 miliona pregleda na različitim platformama društvenih mreža.

U maju ove godine, Owda i AJ+ osvojili su prestižnu američku nagradu Peabody za reportažu o stravičnom uticaju rata na Palestince. Ceremoniju dodjele nagrade Owda je pratila iz izbjegličkog kampa u okupiranoj Gazi, a žiri ju je pohvalio jer je “pokazala hrabrost i upornost usred neposredne opasnosti i nosila teški teret novinarstva dok je cijeli svijet gledao", naveli su iz AJ+. 

Serijal priča “Ja sam Bisan iz Gaze. I dalje sam živa” za nagradu Emmy nominovan je u kategoriji vijesti iz oblasti politike, međunarodnih odnosa i drugih tema u kratkim formama. Za priče iz Gaze su u ovoj kategoriji nominovani još CNN i The Guardian.

Nagrada Emmy za vijesti i dokumentarne filmove za 2024. bit će dodijeljene 25. i 26. septembra ove godine u New Yorku.

 

 

Izvor: TheEmmys.tv, NewArab.com, AJ+

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.