Nezavisno udruženje novinara Srbije: Zaustaviti targetiranje Tamare Skrozze

Nezavisno udruženje novinara Srbije: Zaustaviti targetiranje Tamare Skrozze

Nezavisno udruženje novinara Srbije: Zaustaviti targetiranje Tamare Skrozze

Novinarsko udruženje naglašava da je izjava novinarke izvađena iz konteksta i da su je mediji bliski vlasti izložili životnoj opasnosti.

foto: Screenshot YouTube / Da sam ja neko

Mediji bliski vlasti u Srbiji već dva dana vode organizovanu kampanju blaćenja i crtanje mete na novinarku FoNeta Tamaru Skrozzu, javilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ističući da najoštrije osuđu ovaj čin.

Jučer ujutru, piše NUNS, pojavio se gotovo identičan nepotpisan tekst (protivno članu 57 Zakona o javnom informisanju i medijima Srbije) na portalima Informer i Novosti, u kojem se navodi da je Tamara Skrozza “opoziciona novinarka” “indirektno poručila da je ljude iz vlasti trebalo pobiti tokom prevrata 5. oktobra 2000. godine”, kada je, kako su naveli portali, aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio ministar informisanja. Ovakvo izvještavanje, dodaje NUNS, nastavilo se i u udarnim vijestima na Televiziji Pink, a zatim i na ostalim medijima bliskim vlasti tokom današnjeg dana.

NUNS ukazuje da je rečenica Tamare Skrozza iz emisije “Da sam ja neko”, koja je emitovana na TV Nova, u dijelu u kome govori o događajima koji su se desili 5. oktobra 2000. godine da je ta noć “trebalo da izgleda drugačije” izvučena iz konteksta i da ona nigdje nije spomenula predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a kamoli pozivala na njegovo ubistvo, što dokazuje da je, naglasio je NUNS, u spomenutim prilozima riječ o klasičnim lažima.

“Sam redosled pojavljivanja ovih medijskih priloga i lažnih optužbi u medijima pokazuje još jednom da je u pitanju orkestrirana kampanja protiv Skrozze i da se ista organizovano širi“, poručeno je iz NUNS-a.

NUNS je istakao da ono što posebno zabrinjava je to da ovo nije prvi put da se Skrozza optužuje da pokušava atentat na Vučića. Podsjetili su da je 2016. godine sa nekoliko kolega i kolegica optužena u istim medijima kao sada da imaju zadatak da “po nalogu EU i SAD destabilizuju zemlju i izvrše atentat na tadašnjeg premijera Vučića”.

“Ovakav vid targetiranja Tamare Skrozze predstavlja i klasičan primer pritiska na nezavisne medije i stvaranja atmosfere straha i nesigurnosti. Zahtevamo od Ministarstva infomisanja i telekomunkacija da se hitno oglasi ovim povodom i da u skladu sa odredbama 143 i 144 Zakona o javnom informisanju i medijima izvrši inspekcijiski nadzor nad primenom Zakona”, naglasili su iz NUNS-a.

Dodali su da  će ovim povodom podnijeti predstavku Regulatornom tijelu za elektronske medije i žalbu Vijeću za štampu u Srbiji, a da će Skrozzi pružiti i svu neophodnu pravnu podršku.

Novinska agencija FoNet istakla je da najoštrije protestuje i osuđuje “orkestriranu kampanju spinovanja u privatnim televizijama i tablodima, isfabrikovanu u propagandnim centrima vlasti, kojom je najgrublje i neutemeljeno zamjenica glavnog urednika FoNeta Tamara Skrozza stavljena u kontekst dehumanizacije i pretnji smrću šefu države”.

Naglasili su takođe da su izjave Skrozze izvađene iz konteksta i da navedeni mediji od nje prave metu i direktno je izlažu životnoj opasnosti.

“U nameri odvraćanja pažnje javnosti svaki put kada je vlast na velikim iskušenjima, medijski centri moći i spin doktori, po oprobanom receptu, pojačavaju horsku proizvodnju neprijatelja iz redova ovih koji su prepoznati po kritičkom mišljenju, profesionalnom i etičkom novinarstvu, poput Skrozze, najnagrađivanije novinarke u Srbiji”, piše FoNet.

Povodom napada na Skrozzu, FoNet je dodao da očekuje hitnu i neizostavnu reakciju i osudu resornog ministarstva, novinarskih i medijskih udruženja, Stalne radne grupe za bezbjednost novinara, Delegacije Evropske unije i Misije OEBS u Srbiji.

U slučaju bilo kakvih daljih napada na Skrozzu i eventualnih posljedica koje iz toga mogu da proisteknu, FoNet naglašava da će smatrati odgovornim prije svega “inspiratore ove kampanje iz krugova vlasti, a potom i njihove medijske izvođače radova”.

Dodali su i da će o napadima na Skrozzu obavijestiti Međunarodnu federaciju novinara, Reportere bez granica i Komitet za zaštitu novinara. 

Izvor: NUNS, FoNet

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.