BH novinari: Vlasnici i uprava UNA TV su odgovorni za radno-pravni status uposlenika

BH novinari: Vlasnici i uprava UNA TV su odgovorni za radno-pravni status uposlenika

BH novinari: Vlasnici i uprava UNA TV su odgovorni za radno-pravni status uposlenika

Nakon najave prekida rada, bez posla ostaje 80 uposlenika UNA TV. 

Foto: UNA TV

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima dali su punu podršku uposlenicima Una TV, koji će ostati bez posla nakon što je prošle sedmice najavljeno da ova televizija prekida sa radom. BH novinari su pozvali uposlenike da svoj radno-pravni status i najavljeni otkaz ugovora o radu rješavaju u okvirima Zakona o radu Republike Srpske i svih drugih zakonskih akata koji definiraju obaveze poslodavca prema radnicim u situacijma kada vlasnik medija nije u mogućnosti nastaviti sa radom.

“Pitanje otkaza za oko 80 novinara/ki i drugih uposlenika/ca Una TV kao i zaštita njihovih radnih prava, materijalnog položaja i profesionalnog integriteta moraju se vratiti u okvire zakona, budući da se ovaj slučaj ciljano politizuje i objašnjava (jedino) sankcijama SAD prema firmama i pojedincima u Republici Srpskoj. Na taj se način pokušavaju osloboditi zakonske odgovornosti Upravni odbor Una TV i vlasnik Inifinity Media, ali i političari klijentelistički povezani sa ovim medijem i njegovim vlasnicima”, napisano je u sapštenju BH novinari.    

Iz BH novinara su podsjetili kako se o finansijskim teškoćama u poslovanju vlasnika Una TV pisalo i govorilo još od 2021. godine, kada je jedan broj novinara i urednika samoinicijativno napusio ovaj medij a drugi, uposleni na portalu, dobili otkaz bez valjanog objašnjenja.

Iz Udruženja su pozvali uposlenike da koriste besplatnu pravnu zaštitu advokatskog tima Linije za pomoć novinarima (FMHL), kako bi raskid ugovora o radu sa vlasnicima ove televizije bio proveden u skladu sa zakonom i uz zaštitu temeljnih radničkih prava. Pozvali su i Sindikat medija i grafičara Republike Srpske da stane uz radnike Una TV, te Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine da stavi u parlamentarnu proceduru nacrt Zakona o javnosti medijskog vlasništva i pluralizma informacija, koji može novinarima dati, kako navode, mogućnost izbora “hoće li svoj profesionalni integritet i živote dati na volju javno imenovanim vlasnicima medija i političkim lobijima koji stoje iza njih ili će odabrati rad u interesu javnosti i infomisanja građana”. Podsjetili su da nacrt tog zakona stoji u ladicama Ministarstva od 2018. godine. 

UNA TV je prošle sedmice obavijestila da prekida poslovanje nakon što se našla na listi američkih sankcija zbog čega su joj blokirati bankovni računi.

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) u junu 2024. stavio je na crnu listu sedam firmi iz BiH i još dvije osobe koje obezbjeđuju izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu.

Među tim kompanijama je i UNA World Network koja je, kako su prenijeli mediji, također povezana s porodicom predsjednika bh. entiteta Milorada Dodika, a koji se na crnoj listi nalazi zbog, kako je navedeno, koruptivnih aktivnosti i podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Izvor: BH novinari, UNA TV

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.