Francuski novinar dobio prijetnje zbog otkrića o ilegalnom finansiranju u Centralnoafričkoj republici

Francuski istraživački novinar dobio prijetnje zbog otkrića o ilegalnom finansiranju

Francuski novinar dobio prijetnje zbog otkrića o ilegalnom finansiranju u Centralnoafričkoj republici

Prijetnje nasiljem novinar Thomas Dietrich je dobio putem Watsappa.

foto: Screenshot/Thomas Dietrich, X

Francuski novinar Thomas Dietrich dobio je prijetnje nasiljem 29. juna ove godine kada je trebao objaviti svoj istraživački tekst “Kada Macron štiti finansijera Marine Le Pen“ na online portalu OFF Investigation, javila je Evropska federacija novinara (EFJ).

“Jeziva” prijetnja nasiljem, upućena mu je putem aplikacije Whatsapp. Nekoliko dana prije objavljivanje priče na OFF Investigation, Dietrichu su poslane fotografije napada koji je on pretrpio 2011. godine kada su ga uhapsili vojnici Centralne Afrike. On je te fotografije dobio 29. juna dok su iste poruke 1. jula stigle i članovima njegove porodice. Uoči objavljivanja teksta, Dietrich je 3. jula dobio još jednu prijeteću poruku u kojoj je pisalo:

“Zdravo Dietrich! Da li je vaš članak spreman za sutra? I mi smo! Vaš foto album je spreman za distribuciju širom svijeta.  Prijatelji se ponovo žele slikati sa vama! Kako vam se to zaista svidjelo prvi put, želite li to ponoviti? Čekaju vas u Africi. Ljubav vašoj porodici!”.

Dietrich je za EFJ rekao kako vjeruje da iza ovih poruka ne stoje centralnoafričke službe, te da je uprkos prijetnjama odlučio da objavi svoje istraživanje 4. jula ove godine.

“Znam da ću jednog dana to skupo platiti, možda čak i fizički tokom jednog od mojih putovanja u Afriku, ali nema veze”, rekao je Dietrich za EFJ.

Dietrich je istraživački novinar specijaliziran za istraživanje sfere uticaja Francuske na bivše francuske kolonije u Africi “Françafrique”. EFJ piše da je on posebno istraživao mreže finansiranja desničarske stranke Rassemblement National (RN) i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona u Centralnoafričkoj republici. Njegovo najnovije istraživanje bilo je vezano za kompaniju za proizvodnju nafte i plina TransAfrica MarketOIL-a koja je kupila imovinu francuske energetske i naftne kompanije Total Energies u Centralnoafričkoj republici.

Iz EFJ ističu da je novinar Dietrich rekao kako je nedavno napadnut i ostavljen bez svijesti na ulici i jedan od njegovih izvora u Centralnoafričkoj republici koji mu je za ovu priču pomogao da otkrije umiješanost francuskog biznismena Laurena Fouchera u preuzimanju naftne kompanije.

Iz EFJ podsjećaju da je novinaru Thomasu Dietrichu prijećeno i prije dvije godine, nakon objavljivanja istraživanja o finansiranju francuske političke partije Rassemblement National kada su provalili u njegovu kuću. Dodaju i da je 15. aprila ove godine Dieterich bio uhapšen, “ponižen i teško zlostavljan” u afričkoj državi Togo u kojoj je istraživao osporavanje ustavne revizije te zemlje.

Međunarodna i Evropska federacija su sa novinarskim udruženjima iz Francuske najoštrije osudili navedene napade koje “očigledno” sprečavaju Dietricha da objavljuje svoja istraživanja. Iz ovih organizacija su pozvali nadležne da istraže posljednje prijetnje i osude prakse koje potkopavaju poštovanje slobode medija i ljudskih prava.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.