Meta ukida ograničenja za Trumpove naloge na Facebooku i Instagramu

Meta ukida ograničenja za Trumpove naloge na Facebooku i Instagramu naloge

Meta ukida ograničenja za Trumpove naloge na Facebooku i Instagramu

Iz Mete kažu da je do izmijena došlo kako bi američki birači imali jednake mogućnosti da čuju predsjedničke kandidate na izborima.

foto: Wikimedia

Kompanija Meta je objavila u petak da povlači ograničenja i dodatni nadzor koji su se primjenjivali za Facebook i Instagram naloge bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i ovogodišnjeg republikanskog kandidata za predsjedničke izbore u toj zemlji Donalda Trumpa, piše The Guardian.

Iz Mete su, kako prenosi Guardian, rekli da Trump, koji se takmiči protiv aktuelnog američkog predsjednika Joea Bidena, više neće biti predmet dodatnog nadzora. Do ove odluke je došlo kako bi birači imali jednaku mogućnost da “čuju” predsjedničke kandidate tokom predizborne kampanje.

Prema tome, Trumpovi nalozi na navedenim društvenim mrežama više neće biti podložni pooštrenim kaznama za koje su iz Mete rekli da su stvorene kao odgovor na "ekstremne i vanredne okolnosti".

"Svi američki predsjednički kandidati i dalje podliježu istim standardima zajednice kao i svi korisnici Facebooka i Instagrama, uključujući one politike koje su osmišljene da spriječe govor mržnje i poticanje na nasilje", navedeno je iz Mete.

Trumpovi nalozi na društvenim mrežama Facebooku, Instagramu i X-u bili su blokirani početkom 2021. zbog objavljivanja niza netačnih poruka nakon što su njegove pristalice upale u zgradu sjedišta američke vlade Capitol Hill u znak protesta zbog njegovog gubitka na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Njegovi nalozi na tim društvenim mrežama su početkom 2023. vraćeni uz najavu vlasničke kompanije Meta da će njegovi postovi na svim platformama biti pod nadzorom zbog mogućih daljnjih kršenja koja bi mogla rezultirati još jednom suspenzijom između jednog mjeseca i dvije godine.

Kritičari Trumpa i zagovornici sigurnosti na internetu, piše Guardian, izrazili su zabrinutost da bi Trumpov povratak mogao dovesti do porasta dezinformacija i poticanja nasilja. Posljednju odluku Mete po pitanju ukidanja ograničenja za Trumpove naloge osudili su i iz tima aktuelnog američkog predsjednika Joea Bidena. Naveli su da je riječ o nepromišljenoj odluci koja predstavlja “direktan napad na našu sigurnost i demokratiju”.

Osim društvenih mreža koje se nalaze u vlasništvu Mete, Trumpove naloge su 2021. zabranile i Snapchat i YouTube, kao i Twitter (sadašnji X). Povratak na X je Trumpu dozvoljen prošle godine, odlukom Elona Muska koji je tu kompaniju kupio 2022. godine.

U martu 2023. Trumpu je omogućen povratak na YouTube, dok mu je i dalje zabranjen pristup na Snapchatu. Zbog nemogućnosti oglašavanja putem društvenih mreža, Trump je početkom 2022. osnovao društvenu mrežu Truth Social.

Izvor: The Guardian, Politico

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.