Ruski novinar osuđen zbog kršenja zakona o stranim agentima

Ruski novinar osuđen zbog kršenja zakona o stranim agentima

Ruski novinar osuđen zbog kršenja zakona o stranim agentima

Denis Kamalyagin proglašen krivim jer ruskom ministarstvu pravde nije podnio izvještaje o svojim aktivnostima u roku.

foto: Denis Kamalyagin/Facebook

Sud u ruskom gradu Pskovu proglasio je krivim glavnog urednika novina "Pskovskaya Guberniya" Denisa Kamalyagina za administrativni prekršaj zbog nepoštivanja zakona o "stranim agentima", javlja Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty (RSE/RL).

Prema presudi, novinar Kamalyagin je, kako se navodi, kažnjen novčanom kaznom od 30.000 rubalja što je oko 320 eura, dok je novina čiji je urednik kažnjena sa 300.000 rubalja, odnosno oko 3.200 eura. U presudi se navodi da je Kamalyagin, koji se nalazi u registru stranih agenata u Rusiji, proglašen krivim jer ruskom ministarstvu pravde nije podnio izvještaje o svojim aktivnostima u roku.

Svi oni koji su označeni kao strani agenti u Rusiji su, kako se navodi, dužni redovno podnositi detaljne izvještaje o svojim aktivnostima i troškovima ruskim vlastima, i njihov status stranih agenata mora biti naveden na sadržaju koji proizvode.

Komitet za zaštitu novinara je u februaru 2024. pisao kako je Kamalyagin bio jedan od prvih novinara koji je 2020. označen kao strani agent. Ovaj novinar je krajem prošle godine optužen za diskreditaciju ruske vojske za šta mu, osim novčane, prijeti kazna i do pet godina zatvora. Zbog diskreditacije ruske vojske u oktobru 2022. je, kako navodi Komitet za zaštitu novinara, Kamalyagin kažnjen sa 35.000 rubalja. Komitet za zaštitu novinara je u februaru ove godine zatražio od ruskih vlasti da povuku optužbe protiv Kamalyagina i prestanu uznemiravati medijske predstavnike u egzilu.

Ruski zakon o stranim agentima usvojen je 2012., a zakon o ''nepoželjnim organizacijama'' 2015. godine. Od 2021. je prema podacima CPJ “nepoželjnim” označeno na desetine organizacija u toj zemlji. Taj spisak uključuje nekoliko zabranjenih i nezavisnih medija, uključujući televizijsku kuću Dozhd TV (TV Rain), Meduza, Novaya Gazeta Europe, iStories, The Insider, Bellingcat i Proekt. Iz CPJ ističu da je organizacijama koje budu označene kao "nepoželjne" zabranjeno djelovanje u Rusiji, a svako ko u njima učestvuje ili radi na organizaciji njihovih aktivnosti prijeti kazna do šest godina zatvora i administrativne kazne.

Izvor: RSE

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.