Predsjednica Meksika – prilika da se zaustavi nasilje nad novinarima

Predsjednica Meksika – prilika da se zaustavi nasilje nad novinarima

Predsjednica Meksika – prilika da se zaustavi nasilje nad novinarima

Claudia Sheinbaum, prva žena koja će postati predsjednica Meksika, dala obećanje Reporterima bez granica da će braniti novinarstvo.

foto: Claudia Sheinbaum / X

Claudia Sheinbaum, koja je izabrana sa skoro 60 posto glasova na opštim izborima u Meksiku 2. juna, bit će prva žena koja će postati predsjednica te zemlje kada preuzme dužnost 1. oktobra, javili su Reporteri bez granica (RSF). Kako se dodaje u saopštenju RSF-a, Sheinbaum će imati izazov i priliku da stane u kraj nekontrolisanom nasilju nad medijskim radnicima u Meksiku koje traje više od dvije decenije.

Naslijedit će Andresa Manuela Lopeza Obradora u mandatu od šest godina.

Sheinbaum, prva žena koja će obavljati tu funkciju u zemlji, nekoliko dana prije izbora je dala obećanje RSF-u da će braniti novinarstvo te se obavezala da će poduzeti radnje u vezi sa pet strateških tačaka koje će činiti osnovu vladinog akcionog plana osmišljenog da se osigura da Meksiko prestane biti jedna od najopasnijih zemalja koje nisu u ratu za novinare.

U obećanju RSF-u da će braniti novinarstvo, koje je potpisala Sheinbaum, zajedno s dva vodeća opoziciona kandidata, navede su 22 akcione tačke i konkretne mjere za promovisanje sigurnijeg okruženja za novinare. Planirano je da se u prvom kvartalu 2025. godine formira radna grupa koja će nastaviti sa implementacijom, uz koordinaciju Sekretarijata unutrašnjih poslova.

“Kao sljedeća predsjednica Meksika, Claudia Sheinbuam će imati historijsku priliku da stvori naslijeđe u kojem će se okončati nekontrolisano nasilje nad medijskim radnicima. Najveći izazov za saveznu vladu bit će efikasna koordinacija institucionalnih napora u pravcu ambicioznije preventivne i zaštitne politike za novinare, koristeći sve moguće mehanizme na nacionalnom i državnom nivou”, izjavio je Artur Romeu, direktor biroa RSF-a za Latinsku Ameriku.

Obračunavanje sa nasiljem nad medijskim radnicima ne može i dalje zavisiti samo od izoliranog nacionalnog mehanizma zaštite, kako je dodao Romeu, te je istakao da je potreban sistematski pristup a da njegov uspjeh zavisi od stvarne političke volje.

Jedan od prioriteta buduće vlade u tom pogledu, kako piše RSF, bit će praćenje rada pravosudnog sistema koje je nadležno za istraživanje zločina nad novinarima.

“Nekažnjivost je u korijenu kruga nasilja koji preovladava u Meksiku. Savezna vlada mora raditi ruku pod ruku s lokalnim i specijalizovanim tužilaštvima kako bi poboljšala tehničke kapacitete i osigurala provođenje iscrpnih istraga”, piše RSF.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.