Sve zastupljenija integracija različitih medijskih sadržaja

Sve zastupljenija integracija različitih medijskih sadržaja

Iako postoje mnogi problemi, na sceni je prisutan trend konvergencije do sada odvojenih medijskih izdanja.

Igor Vobič, asistent na Odsjeku za novinarstvo Fakulteta za društvene nauke Univerziteta u Ljubljani, kaže da su kombinacija različith medijskih sadržaja, te prostorna i tehnološka integracija dosad odvojenih redakcija, sve zastupljenija u današnjem novinarstvu.


Prema njegovim riječima
, još su otvorena brojna pitanja, tako da niko pouzdano ne može reći kako bi trebala izgledati jedna redakcija u doba upotrebe novih tehnologija. Ipak, jasno je da je u konvergenciji budućnost i da će ona rezultirati boljim novinarstvom, s tim da ostaje problem odnosa kvalitetnog novinarstva s jedne i tržišne logike i biznisa s druge strane.

Kada je riječ o prilagodbi novim tehnologijama i odnosima u medijskom svijetu region ne zaostaje mnogo, iako je čest tradicionaln pogled i razumijevanje novinarstva u kome odvojeno i decentralizirano funkcionišu novinska, televizijska i online redakcija.

U Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji već postoje primjeri integriranih redakcija koje zajednički produciraju sadržaje, što može pomoći Bosni i Hercegovini u približavanju novi tokovima.