Posljednja Hanuka Vere Rubin

Posljednja Hanuka Vere Rubin

Posljednja Hanuka Vere Rubin

Smrt Georga Michaela postala je vijest prije no se tijelo slavnog muzičara ohladilo. U lavini tekstova koji su uslijedili naročito je pominjan jedan od njegovih poznatijih hitova. Last Christmas. George Michael ga je promotivno otpjevao krajem 1984. godine. U vrijeme predbožićnog paroksizma. E da bi, evo, umro baš na Božić.

Od smrti Georga Michaela su trebala proći puna dva dana da bismo saznali, doduše ne tako senzacionalno, kako je istog dana - 25. decembra, umrla i osoba koja nije zvijezda iz svijeta muzike, aasli je dvostruko zaslužila da se uz zvijezde pomene. Jer je svojim djelom zaslužila mjesto u onome što austrijski pisac Stefan Zweig naziva zvjezdanim  trenucima  istorije. I jer se upravo zvijezdama bavila. Zvjezdani trenutak njenog rada bio je doprinos  otkriću tamne tvari odnosno tamne materije.

S odgodom saznajemo, 25. decembra  2016. je, dakle, osim slavnog Georgea Michaela, umrla i - kada bi nauka privlačila slavu - rekli bismo: slavna Vera Rubin. Dvije slavne smrti na Božić? Zapravo Vera Rubin je umrla na Hanuku. Na Božić i na Hanuku!

Hanuka nije obilježena godišnjim potrošačkim paroksizmom kao što je to slučaj s Božićem te joj je i značenje izvan dometa podrazumijevanja. Suštinski, ono je u slici svjetiljke koja gori mada u njoj nema dovoljno ulja. Priča o Hanuki poučava da svjetlost proizlazi iz duhovnog. Ulje koje bi bilo dostatno tek za jedan dan, eto gori punih osam dana!

Hanuka je, dakle, ma da i ništa o njoj drugo ne znamo, praznik svjetlosti.  

Vera Rubin je od onih naučnika čije bi riječi morale doprijeti i do onih koji su iz fizike imali tanku dvojku. Treba biti baš tvrd na ušima (ovdje mislim na pjesnika Branka Miljkovića i njegovo pitanje kako “u debelo uho nježnu riječ zabosti”) pa u riječima Vere Rubin ne otkriti smisao mimo onog koji razumiju samo naučnici. Riječi su to koje poučavaju o svjetlosti i tami. Na primjer, ove:

“To kako se kreću zvijezde govori nam da većina materije u univerzumu jeste tamna….Kada vidimo zvijezde na nebu mi vidimo samo pet ili deset procenata materije.”

O Veri Rubin se može mnogo govoriti. Kao, na primjer,  o tome da u vrijeme kada je htjela studirati astronomiju taj studij bijaše rezervisan isključivo za muškarce. Te je Vera Rubin studirala fiziku. E da bi se u astronomiji ipak pojavila, prividno na mala, a zapravo na velika vrata. Ovaj put, na nekoliko sati od objave smrti Vere Rubin, pomenimo tek da je umrla na Hanuku. Jer, Vera Rubin je svojevremeno izjavila: “Ja sam Jevrejka i religija je za mene vrsta moralnog koda i vrsta istorije. Pokušavam da služim nauci na moralan način i vjerujem da će nauka učiniti da razumijemo našu ulogu u univerzumu”.