Kome je ukradena Emily Brontë?

Kome je ukradena Emily Brontë?

Kome je ukradena Emily Brontë?

Obilježeno je 200 godina od rođenja engleske književnice Emily Brontë.

Duel koji se ove godine povlačio kao pikanterija kulturnih rubrika Ujedinjenog Kraljevstva možda i nije samo engleski. Sudionici su: Lily i Nick.

Lily je 2001. godine bila trinaestogodišnja djevojčica kad ju je fotografisao Mariano Vivanco, proslavljen zbirkom aktova Goli cvjetovi. Evening Standard, međutim, tvrdi da njena karijera počinje dvije godine kasnije kada joj je na ulici prišao neko iz modne agencije Storm Models. Hronologija jedne vrtoglave karijere se može  preciznije pratiti slijedom naslovnih stranica koje je osvojila. Naslovnicu britanskog Vogue sa 16 godina. Francusko izdanje magazina Playboy sa 19. Nižu se: Citizen K, V ,Numero, Interview, Harper's Bazaar, Elle.

British Fashion Awords je 2004. proglašava za Model of the Year. Tri godine poslije je opet nominirana za istu titulu. Pariški Vogue je 2009. proglašava jednim od trideset topmodela dvijehiljaditih. Godine 2010. je lansirala novu kampanju za onaj isti Storm Model čiji joj je predstavnik svojevremeno prišao na ulici. Inovacija je u tome da se prilaženje sada odvija na aerodromu te je kampanja pokrenuta na londonskom Gatwicku. Marks & Spencer je angažira kao najmlađu u svojoj istoriji. The Body Shop 2012. pokreće novu kampanju imenujući Lily prvom ambasadoricom. Iste godine, na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara nosi jedan od modela koji su za tu priliku specijalno kreirali britanski dizajneri.

Radila je za: Alexander McQueen, Chanel, Louis Vuitton, Jean Gaultier, MoschinoChanel, Christian Lacroix, Hermes, Longchamp, Cacharel, Topshop, Anna Sui, Rimmel, Shiatzy Chen, DKNY, Jean Paul Gaultier, Versace, Rimmel London, Tiffany & Co., Jasper Conran, John Galliano.

Na filmskom je ekranu od 2009. godine, a 2010. daje intervju kanadskom izdanju Elle u kojem izražava želju da se fokusira više na glumu, i napušta modeling career. 2017. je u naslovnoj ulozi mini serije Elizabeth I.

Oktobra 2009. je najavljen njen debut na slavnim Old Vic Theatre daskama. Iskrsle su "već preuzete obaveze". Ipak je debitovala u teatru. Ali u studentskoj predstavi. Vogue obavještava da je Lily pored sveg glamura našla vremena da pohađa Cambridge gdje je 2011. diplomirala s duble first in history of art.

Na Vogue-ovoj je listi najbolje obučenih žena decembra 2005. Iste godine, upozorena da De Beers, korporacija koja se bavi dijamantima ima sramnu ulogu u protjerivanju Bušmana iz  Botswane, Lily raskida ugovor. Ambasadorica je children's charity Global Angels. Podupire charity Water Aid. Govorila je za End Water Poverty i Environmental Justice Fondation. Kreirala je T-shirt sa sloganom Save the Future. Pohađala je party u korist Elton John AIDS Foundation. Pomagala je u pokretanju World Land Trust’s Emerald for Elephant Exhibition, koja podstiče svijest i jača fondove za zaštitu kritično ugroženog azijskog slona.

Potpisuje predgovor za knjigu Tamsin Blanchard Green Is The New Black, vodič za žene koje traže odgovor na pitanje: kako biti moderna a ostati eco-friendly? Suvlasnica je jedne londonske knjižare. Savjetnica je Wikitribune.

Već kao multimilionerka, 2013. godine Lily pokreće Impossible.com. Ukratko, a copy-paste, to je: An innovation group and incubator (previously a gift economy social network which is now renamed to Impossible People). Prosječan mozak se baš mora namučiti da dokuči u čemu je štos. Iste godine prima počasni doktorat na Glasgow Caledonian University čiji je rektor savjetnik u njenoj kompaniji.

Nabrajati bi se moglo još, ali ponestaje mjesta za Nicka. On će se, eventualno, pominjati u fusnoti njene buduće biografije. Iskrsnuo je kao kamičak spoticanja u njenoj karijeri, ove godine. Odnosno, Lily se neočekivano sručila na njegov svijet. Kao kad se ogromni kamen sruči na biciklistu. Pretpostaviti je da se Nick naročito radovao 2018. godini. To je godina u kojoj pada 200 godina od rođenja engleske književnice Emily Brontë. Nicka su u NY Timesu predstavili kao Leading Brontë expert-a. Objavio je tri značajne knjige s Brontë tematikom. Bio je član literarnog Društva Brontë, jednog od najstarijih u svijetu. Više nije. Dao je ostavku kada je kao kreativnu partnericu dvijestote godišnjice rođenja Emily Brontë to Društvo imenovalo: Lily. Nick se zalagao da kreativna partnerica bude književnica. Burno je reagovao: Zar je jednoj od najznačajnijih i najzagonetnijih engleskih književnica kreativna partnerica supermodel?!

Zagnjuren u knjige, Nick, kako to već biva sa takvim likovima, je mnogo propustio ne čitajući Vogue. Lily nije samo supermodel. Doduše, priznaje da ju je gledao u pozorištu, ali da je to jedina pozorišna predstava sa koje je izašao prije kraja.

Lily je odgovorila postavljajući problem kao muško-ženski odnos. Pozvala se na notornu činjenicu da su tri sestre Brontë knjige objavljivale pod muškim pseudonimima. Pseudonim Emily Brontë je bio Ellis Bell, te Lily gradi ljupki narativ tvrdeći, onako usput, da ga je svojevremeno koristila kao password. Lily, doduše, Nicka ne proziva na Me too, ali ga pita da li kratki film koji upravo režira kao kreativna partnerica obljetnice, treba potpisati muškim imenom. I to u godini u kojoj se osim 200 godina Emily Brontë bilježi i 100 godina ženskog pokreta u Engleskoj!

Teško je dokazati da je Nick mizogin i sexist. Muškarac koji je skoro pa zaljubljen u ne samo jednu nego u sve tri sestre Brontë (sudeći po objavljenim knjigama, možda malo više u Ann i Emily nego u Charlotte), pa i njihovu tetku (o literarnoj ulozi Aunt Branwell u porodici Brontë koja je rano izgubila majku, objavio je biografski relevantnu knjigu). Nickovu privrženost sestrama Brontë je, ipak, lakše dokazati nego da li je Lily zaista koristila onaj password. Zna sam Bog, eventualno-hakeri.

Postavljeno je i pitanje iz domena spiritističkih seansi. Šta bi Emily Brontë rekla (mislila) o kreativnom partnerstvu sa Lily? Kako se Emily Brontë (a ni tetka), prirodno, nije mogla izjasniti, novinar se najzad sjetio da konsultira uglednu profesoricu engleske književnosti sa Oxforda. Odgovorila je da Emily Brontë u svom literarnom djelu nikada nije koristila riječ Ja te nam tu ne bi mogli pomoći argumenti šta bi Emily rekla. Štoviše, Emily Brontë se smatra jednim od najzagonetnijih likova u književnoj povijesti, između ostalog i zbog izostanka ispovjednog narativa. Ne možete je smjestiti u kontekste u kojima druge osobe djeluju. Ne postoje dokazi za ono što bi rekla ili mislila – upotreba Emily Brontë na taj način je nevažeća.

Lily je, međutim, osoba koja često koristi riječ Ja. Na njenom twitter nalogu nađe se i twitt tipa: The speech I gave today about… Mora da uhu osobe zaronjene u knjige, pretenciozno zvuči kad neko objavi: Govor koji sam danas održala(o)... Zaboga, to nije radio ni Sir Winston Leonard Spencer Churchill! A englesko uho, škrto na komplimentima, ga pamti kao solidnog govornika.

Helem, centralni događaji proslave 200 godina Emily Brontë (rođena je 30.jula) su prošli. Premijerno je prikazan kratki igrani film za koji je rečeno da aktualizira roman Emily Brontë, Orkanski visovi. U kadru su žene s neželjenom djecom, obojeni, migranti… Izjava koju je tim povodom dala Lily osviće u naslovu. Usvajanje može biti alternativa abortusu za žene sa neželjenim bebama. Uz njeno ime stoji odrednica: model-turned-social activist.

Kreativno partnerstvo je već upisano u njenu wikipedijsku jedinicu koja je već sada veća od one što je ima Emily Brontë. Upisano je tik ispod one koja kaže da je Lily godine… neke, proglašena jednom od Sexiest Vegetarians.

Dočim Nick počinje ličiti na azijske tigrove nad čijom se sudbinom svojedobno zabrinula Lily. Izumiruća je vrsta? Piše novu knjigu. Ne objavljuje knjige povodom obljetnica. Neumoran je i temeljit u kopanju po Brontë ostavštini. Nevidljiv je u slici svijeta koju stvara, primjerice, Vogue. Ali se široj javnosti ove godine predstavio upozorenjem da će iduća Brontë obljetnica (2020. Anna Brontë) kao kreativnog partnera imati Ritu Oru.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.