Domaća ekipa – TV prenos za slijepe

Domaća ekipa – tv prenos za slijepe

Domaća ekipa – TV prenos za slijepe

Umjesto komentara o utakmici Kosovo-Češka, na Sportklubu su prenosili kako je reprezentacija Češke igrala u Prištini.

foto: FFKosovo

Subota popodne, kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu i prenos utakmice na mreži Sportklub, kanal broj 6. U početnim kadrovima saznajem da u prvoj ekipi  igrač sa brojem 8, Halimi, mora da pazi na žute kartone a da se u drugoj jedan igrač zove Masopust. Kasnija pretraga će donijeti razočarenje – Lukaš Masopust nema nikakvu rodbinsku vezu sa Jozefom Masopustom. Ostaje samo odjek zvučnog prezimena koje se pamti iz davne, predtelevizijske ere.

Nakon dobre minute, sliku nadopunjuje komentator prenosa pa bez onog “dobar dan, poštovani gledaoci”, odmah kaže: “Reprezentacija Češke četvrti meč kvalifikacija za Prvenstvo Evrope igra u Prištini i tražiće treći trijumf kojim bi se izdvojila na poziciji broj dva u ovoj grupi.” Slijede podaci o dosadašnjem učinku Čeha kao i sastav za današnju utakmicu. A onda komentator saopštava sastav protivničke ekipe. U sljedeća dva sata sam čuo kako je to “domaći tim”, “protivnik reprezentacije Češke” i “tim koji vodi trener Bernard Challandes.” Od prilježnog komentatora ćemo saznati obilje dodatnih informacija: da Challandes, osim što je trener “ovog tima” radi i kao skaut za Zurich, da je Muriqi u odličnoj formi te da je rođen u Prizrenu, baš kao i Celina koji nastupa za Swansea City. Domaći igrači su najčešće opisani kao “vrlo borbeni” a  Berishin potez kod pobjedosnog gola će biti ocijenjen kao “mudra asistencija”. Međutim, od komentatora nisam čuo da je rekao i ime “domaće ekipe”.  Njeni igrači su samo fudbaleri a da nikad ne dosežu do nivoa reprezentativaca. Od komentatora ćemo još saznati da kvalifikacionu grupu A čine reprezentacije Engleske, Crne Gore, Bugarske, Češke te misteriozna “domaća ekipa”. Emotivni maksimum koji će komentator dozvoliti “domaćinu na stadionu u Prištini” je da ih nazove “plavi”. Za nekog ko se ovog subotnjeg popodneva probudio iz tridesetogodišnje hibernacije, ovo bi moglo biti rješenje enigme – ko je danas igrao protiv reprezentacije Republike Češke? “Plavi? Jal’ je Željo, jal’ je Jugoslavija?” Dobra, stara vremena kada su plavi bili plavi i kad su bili bijeli.

Prenos utakmice na Sportklubu kanal broj 6 je završio kako je i počeo. Bez pozdrava.

“Dakle, u meču A grupe kvalifikacija za prevenstvo Evrope, poraz Češke u Prištini rezultatom 2:1”.

Nakon toga, posljednje što vidimo je razdragano lice igrača sa brojem 15, strijelca pobjedonosnog gola. Njegovo prezime? Vojvoda.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.