Predizborno ruglo (FOTO GALERIJA)

Predizborno ruglo (FOTO GALERIJA)

Predizborno ruglo (FOTO GALERIJA)

Jim Marshall je kamerom pratio predizbornu kampanju u Sarajevu koja je od glavnog grada napravila smetljište. Evo što je zabilježio o ovom procesu:

Šetao sam sarajevskim ulicama i rutinski ih fotografisao. Nije mi bila namjera da fotografišem predizbornu kampanju posterima u gradu, ali njen nadrealizam koji je čak uspio premašiti prethodne izbore, ubijedio me da pređem preko 30 kilometara da bih zabilježio ove slike. Fotografije su napravljene u formi snapshotsa, bez velike brige o ekspoziciji, osvjetljenju, itd.

Postere sam fotografisao samo tri dana, ali na kraju trećeg dana konstantna paljba lica i imena u tri sarajevske opštine nudila je previše informacija za apsorbirati. Osjećao sam se potpuno dezorjentisan. Ono što je bilo najapsurdnije je činjenica da su se posteri mogli potpuno promijeniti, pa čak i čitavi bilboardi su iznenada nestajali da bi bili zamijenjeni drugima, sve u jednom danu. Količina otpada koja je producirana je nemilosrdna: čak su i mnogi raspadnuti posteri od prošlih predizbornih kampanja još uvijek vidljivi do današnjeg dana. Količina organizacije i energije koja je uložena da se ova bezbrojna lica vide na svakom centimetru gradske površine, naprosto je zaprepašćujuća. Čini se da je više energije i organizacije potrošeno u jednom mjesecu predizborne kampanje, nego što će se potrošiti tokom četiri godine vlasti.
 

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU (za veći format, kliknite na fotografiju)

 

   

      

   

      

   

 

(Samo)ironična biografija Jima Marshalla:

Jim Marshall nije stranac niti Bosanac. On je BoStranac. Živi u BiH od 1994. Jim je jedan od najboljih fotografa koji živi i radi u Buća potoku. Njegove fotografije su uredno objavljivane u međunarodnom press-u, posebno u desničarskim novinama širom Engleske. U skorije vrijeme, objavljene su i na službenoj stranici SDA. Njegove fotografije su izložene 4 puta: u Sarajevu, Sarajevu, Sarajevu i Sarajevu. Jim ne misli da je fotografija njegova profesija niti hobi, nego znak krize srednjih godina.