Pokretanje časopisa u BiH prije više od jednog stoljeća

Pokretanje časopisa u BiH prije više od jednog stoljeća

Donosimo tekst Edhema Mulabdića iz Kalendara „Narodna Uzdanica” iz 1940. godine, u kojem on piše o nastanku časopisa Behar. Ko je sve učestvovao, kakvi su bili početni problemi i nedoumice, o razjedinjenosti osnivača, finansiranju lista, problemima sa tadašnjom cenzurom itd. Iako govori o prohujalom vremenu, reklo bi se da postoji i dosta slicnosti sa vremenom u kojem danas živimo.

FOTO: Glava "Behara", lista za pouku i zabavu, 1990- 1910

 

Posljednjih godina digitalni arhiv Mediacentra Sarajevo- INFOBIRO radi na projektu digitalizacije dostupnih novina i časopisa četiri kulturna društva BiH - Preporod, Prosveta, Napredak i La Benevolecija. Radi se o njihovim izdanjima iz prve polovine 20 vijeka.

Na taj način u narednim godinama većina ovih izdanja biće dostupna online i potpuno pretraživa. Prije nego što završimo projekat, s vremena na vrijeme, objavićemo neke od zanimljivih tekstova.

Danas vam donosimo tekst Edhema Mulabdića iz Kalendara „Narodna Uzdanica” iz 1940. godine, u kojem on piše o nastanku časopisa Behar. Ko je sve učestvovao, kakvi su bili početni problemi i nedoumice, o razjedinjenosti osnivača, finansiranju lista, problemima sa tadašnjom cenzurom itd. Iako govori o prohujalom vremenu, reklo bi se da postoji i dosta slicnosti sa vremenom u kojem danas živimo.

FOTO: Redakcioni odbor "Behara" i izdavač

S lijeva na desno, sjede: Osman Nuri Hadžić i Adem aga Mešić. Stoje: Edhem Mulabdić i Fehim Spaho.

 

Tekst preuzmite ovdje.