Novinarske vještine koje možete sami savladati

Vještine koje novinari mogu savladati u slobodno vrijeme

Novinarske vještine koje možete sami savladati

Redakcija portala Journalism.co.uk je na osnovu odgovora novinara i novinarki na Twitteru sastavila listu od 10 najkorisnijih novinarskih vještina koje redovno obrazovanje i treninzi novinara često izostavljaju. 
 
Foto: Pixabay/Unsplash
 
Podnošenje zahtjeva za informacije
 
Zakon o slobodnom pristupu informacijama je važan alat u vještim rukama. Naučiti kako podnijeti zahtjev, koja su pravila a koji izuzeci neophodno je za novinare koji na ovaj način žele doći do informacija. 
 
Stenografija
 
I pored uređaja i aplikacija za snimanje zvuka, znati napraviti brze i tačne bilješke tokom intervjua je vrlo korisna vještina i znatno smanjuje mogućnost pogrešnog navoda. Na internetu je moguće pronaći tutorijale, vodiče i certificirane online kurseve za učenje stenografije. 
 
Kreiranje video i audio priča
 
Kako tehnologija za uređivanje audio i video sadržaja postaje sve dostupnija, raste i potreba da novinari idu ukorak sa novim opcijama i tehnikama na ovom polju. Editovanje snimljenog materijala zahtijeva vrijeme i može se savladati samo praksom. Odlučiti koje priče uopšte trebaju multimedijalnu komponentu još je jedna novinarska vještina koja je ovdje potrebna i koja dolazi sa iskustvom.
 
Crowdsourcing
 
Društveni mediji su izuzetno moćan alat za pronalaženje priča i prikupljanje informacija, ali cijeli proces je nekada pravo minsko polje autorskih prava i mogućih tužbi za klevetu. Naučiti kako se snaći u online zajednicama zahtijeva praktično iskustvo. Potrebno je naučiti i kako brzo verificirati fotografije i druge postove sa društvenih medija, budući da će prenošenje neprovjerene i netačne informacije nanijeti štetu vašem kredibilitetu.
 
Osnove programiranja 
 
Novinar koji zna i pisati zanimljive tekstove i programirati vrijedan je dodatak svakoj redakciji. Osnovno znanje HTML-a i CSS-a vještina je potrebna svim novinarima online medija. Poznavanje naprednijih programskih jezika, između ostalog, novinarima omogućava kreiranje infografika koje idu korak dalje od besplatnih online alata. Code Academy je primjer besplatnog servisa za online učenje osnova programiranja.
 
Korištenje sistema za upravljanje online sadržajima i SEO
 
Čitatelje na internetu je potrebno privući efikasnom upotrebom sistema za menadžement online sadržaja i poznavanjem principa funkcionisanja internet pretraživača (eng. SEO - search content optimization). Ovo su ključne vještine internet novinarstva ali ih treninzi novinara često zanemaruju. Ovaj vodič je dobar početak.
 
Statistika i podaci 
 
Data novinarstvo je sve popularnije i priče zasnovane na podacima često su materijal za naslovnu stranu. Informacije su sve češće dostupne u elektronskom obliku. Znati interpretirati statističke podatke i u njima pronaći priču vještina je za sebe, ali znati „očistiti“ i organizirati ogromne tabele podataka nešto je što može naučiti svaki novinar.
 
Scraping
 
Vještina vezana za data novinarstvo, scraping predstavlja vađenje informacija iz nepristupačnih web izvora putem formula koje pronalaze relevantne informacije. Postoji niz web alata i vodiča za savladavanje scrapinga, a Googleov preglednik Chrome ima i posebnu aplikaciju pod nazivom Web Scraper. Jednom kada savladate osnove, ova će vam vještina uštedjeti mnogo vremena u istraživanju.
 
Vizualizacija podataka
 
Jedna je stvar pronaći priču u podacima, a sasvim druga uspješno je predstaviti publici. Dobre vizualizacije podataka jasno predstavljaju glavne činjenice priče bazirane na podacima na način koji jednostavno nije moguće postići tekstom. 
 
Pored osnovnih funkcija koje nude alati poput Datawrappera, servisi Tableau Public, Chartbuilder i Raw nude niz načina kreiranja privlačnih infografika. Softveri za mapiranje poput CartoDB i Google-ov Fusion Tables omogućavaju kreiranje mapa za geografski prikaz podataka. Budući da je alata za vizualizaciju mnogo, potrebno je određeno iskustvo u odabiru odgovarajućeg tipa vizualizacije za određeni tip podataka.
 
Pronalaženje i održavanje kontakata
 
Iako ne akademska, networking je ključna novinarska vještina, a pronalaženje i održavanje mreže korisnih kontakata od izuzetnog značaja za svakog ambicioznog novinara. 
 
 
Tekst pod nazivom "10 essential self-taught journalism skills" izvorno je objavljen na web sajtu Journalism.co.uk.