Miki Maus u Vijetnamu

Miki Maus u Vijetnamu

Miki Maus u Vijetnamu

Miki Maus je poginuo u Vijetnamu, ali je opet viđen u Avganistanu, Iraku…

Da je Barack Obama prvi "nebijeli" američki predsjednik, notorna je činjenica. Ali, evo i ova: Obama je prvi američki predsjednik koji je tradicionalnu National Medal of Arts dodijelio jednom grafičkom dizajneru. Milton Glaser, rođen 1929., je prvi grafički dizajner koji je dobio ovu značajnu nagradu.

U famoznoj East Room, u Bijeloj kući, nagrada za 2009. godinu mu je uručena februara 2010. Ko sumnja u značaj nagrade, lijepo mu se kaže: "The National Medal of Arts is a presidential initiative managed by the National Endowment for the Arts and is the nation’s highest honor for artistic excellence."

Kada kupite T- shirt s onim crvenim srcem umjesto riječi love, a uz to idu slova NY, to dugujete Glaseru. On je za to zaslužan. Ali ne i kriv ako ono srce izblijedi nakon prvog pranja u veš mašini.  

Glaserov logo se, tvrde, danas planetarno najviše imitira. Koji grad ne bi volio imati ovakav logo?  

U obrazloženju nagrade Miltonu Glaseru stoji da je poznat po svojim izvanrednim dostignućima kao grafičar koji pretvara ideje, podatke... u odmah prepoznatljive ikone poput one sa crvenim srcem i New York-om. On je redefinirao način na koji ljudi komuniciraju putem inovativnog grafičkog dizajna, stvarajući nezaboravne vizualne artefakate koji inspirišu savremene umjetnike i oduševljavaju sve Amerikance. On je grafičar koji je imao samostalnu izložbu kako u pariškom Centre Georges Pompidou, tako i u i njujorškom Museum of Modern Art.

Foto: Milton Glaser

Lijepo sve ovo zvuči. I tačno je. Ali vrag zna biti u detalju. Naime, nagrada je Glaseru pripala iste one godine kada je i Obami pripala Nobelova nagrada za mir. Iz tog ugla gledano, očekivalo se (naivna li sam?) da mirotvorac Obama, makar u polušapatu, Glaseru kaže: Bravo, drugar, za Mickey Mousa u Vijetnamu! Američki polušapat je programiran da postane javan. Nisam nigdje naišla na trag ovakvog polušapata. Obama Glaseru nije čestitao Miki Mausa.

Otkud slavni miš u Vijetnamu? Glaser je, naime, jedan od koautora kratkog animiranog filma čiji je naslov "Mickey Mouse in Vietnam". Snimljen je 1968. godine. Kao "underground film". A antiratni film. U jeku vijetnamskog rata. Nedefinisano je odmah nestao sa javne scene i pojavio se na internetu tek nedavno (2013.).

Da li je Obama gledao ovaj film, ne mogu tvrditi. Vijetnam je, pravo budi rečeno, ipak pomenut u dodjeli nagrada američkim umjetnicima 2009. Slavna Maya Lin nagrađena je jer je redefinisala ideju spomenika svojim projektom Vietnam Veterans Memorial. Vijetnam je, dakle, prisutan u memorijalu, u sjećanju na poginule. Ali, manje u nedvojbenoj osudi američkog učešća.

Zašto ga danas, Miki Mausa u Vijetnamu, pominjati? Jer je godišnjica okončanja vijetnamskog rata. Trajao je od 1955. do 30. aprila 1975. Ko je ikada bio u Americi, zna da još uvijek tamo hodaju, žive, dišu osobe koje vijetnamski rat pominju kao nezaraslu ranu. Uostalom, ima li rata koji je sasvim "zarasla rana"? Koja se umnožava! Miki Maus je poginuo u Vijetnamu, ali je opet viđen u Avganistanu, Iraku ….Itd.

Evo i neobične, ali nezanemarljive koincidencije. Danas (30. aprila 2015.) počinje festival kratkog filma u Oberhausenu. On je, kažu, izgubio nešto od značaja i sjaja kakav je nekad imao, kada su ga hvalili Polanski i Wenders. Upravo na tom festivalu, u njegovo najsjajnije vrijeme, Glaserov film je dobio nagradu. 1970. godine. Ima li razloga da se film i danas gleda, i nakon što je jedan američki predsjednik dobio Nobelovu nagradu za mir.

Ima li mira nakon Nobelove nagrade za mir Obami? Moja se "ne pika", pa mirne duše, kao autsajder, mogu reći: kad bi se mene pitalo, ja bih Nobelovu nagradu za mir dodijelila prije Glaseru nego Obami.