Kraj velike ere

Kraj velike ere

Kraj velike ere

U svijetu se gasi FM radio, a kod nas još plamti nacionalni.

Norveška je prva zemlja koja ukida FM radio, javljaju mediji. FM je frekvencijska modulacija i u tom sistemu se emituju UKV/UKT odnosno ultrakratki valovi ili talasi. Tako će zemlja Norveška biti prva koja prelazi isključivo na digitalni radio. Zna se i datum. Počev od 2017. godine. Koliko će proći dok mi pređemo na digitalni radio uzaludno je pitanje. Ono što je jasno - u svijetu se okončava jedna velika era.

FM je patentiran u godini Hitlerovog dolaska na vlast. 1933. godine. Zlatni period doživljava decenijama kasnije. Kod nas 1980-tih, uporedo sa razvijanjem stereo standarda. Trajaće, eto do danas. U svijetu i u ovom trenutku žive ljudi koji pamte sve radijske valove. Od SW – Shortwave, kod nas kratki talas. MW - Medium wave ili srednji talas. I konačno FM - UKV/UKT.

U mom svijetu, kada sam želio predočiti razliku između ovih radijskih valova, koristio bih razvoj gramofonske ploče.

Kratki radijski talas, za mene, ekvivalent je brzini ploče od 78 obrtaja. Druga asocijacija su filmovi iz 1930-tih:

Foto: Ploča na 78 obrtaja

Srednji val odgovara mi brzini ploče od 45 obrtaja. Ili crno-bijelim filmovima iz 1950-tih.

UKT je isto što i 33 okretaja na vinilnoj ploči. Kolor i široki ekran. Omogućio je čisti ton, uveo radio u stereo zvuk i pretvorio ga je u vrhunsku slušaonu. Jednom sam vidio reklamu njemačke FM radio stanice specijalizirane za dramu i dokumentarce. Crtež žene, sa slušalicama, u fotelji - volterijanki, zatvorenih očiju. Dirljivo.

Najviši jugoslovenski objekat bio je u selu

Prvi UKT predajnici grade se u BiH 1960-tih. Uporedo sa izgradnjom TV relejnih objekata. Osnova za ovaj razvoj je međunarodni frekventni plan Stokholm 1961. Prvi objekti podignuti su na sarajevskom visu Hum i opjevanim bosanskohercegovačkim planinama. Bjelašnica, Velež, Vlašić, Kozara i Plješevica. U knjizi Radio Sarajevo, Njegomir Stolica i Petar Preočanin navode da je UKT/FM sistem sa zadovoljavajućim signalom pokrivao više od 75 odsto teritorije i oko 80 odsto stanovništva BiH.

Foto: Pokrivanje UKT-FM predajnicima prvog i drugog programa Radio Sarajeva

Na prelazu 1978/1979. počinje emitovanje stereo programa prvo sa predajnika Hum i Bjelašnica. Od 1984. godine i novog RTV doma to je tehnički standard FM mreže Radio Sarajeva.

Radio sam u Drugom programu Radio Sarajeva koji se ponosio svojom bogatom FM ponudom.

Foto: Reklama za FM Drugog programa Radio Sarajeva

No, vratimo se malo dublje u prošlost. Prije FM-a. Godinama sam na putu prema Zenici ili na povratku u Sarajevo, kao u svoje, gledao kroz prozor automobila velike srednjetalasne antene Radio Sarajeva u selu Donje Moštre pored Visokog. To mi je bio znak da sam pred kućom. Danas više nema tog prizora. Samo niske kuće i obrađena polja. Dozvolite da vas riječima svjedoka uvedem u historiju tih objekata uključujući i nešto što je dio mog ličnog iskustva.

Prvi srednjetalasni odašilljač Radio Sarajevo gradi 1948. godine. Jugoslavija je usred slučaja Informbiro i sukoba sa Staljinom. Selo Donje Moštre, 30-tak kilometara sjevernije od Sarajeva, postaje glavna lokacija za slanje srednjetalasnog signala Prvog i mnogo kasnije Drugog programa. Treći program će koristiti UKT frekvencije Drugog programa. Objekat je uključivao odašiljač, prateću opremu, prostoriju za dežuru i sobu za direktnu realizaciju programa – ako zatreba. Poslijeratna logika. Najprije je postavljen 20 kW odašiljač koji je zamijenjen pet puta jačim 27. jula 1955. Očito prigodno. Na desetu godišnjicu ustanka naroda i narodnosti BiH. Oprema je bila iz Francuske. Firma Thompson. Odašiljači su radili na antenskom stubu visine 125 metara i na frekvenciji 611 kHz.

Kako piše Ante Botica u knjizi Radio Sarajevo: Početkom 1969. godine počeli su radovi na proširenju postojećeg objekta i prilagođavanju za ugradnju novog 300 kW odašiljača, proizvodnje RIZ (Zagreb), Po završetku adaptacije zgrade, koja je sada imala tri spavaonice sa po dva kreveta. Ukinut je studijski prostor i napravljena kuhinja, kupaonica i toalet. Uporedo sa ugradnjom prvog odašiljača od 300 kW montiran je novi antenski stub visine 245 metara što je bilo polovica talasne dužine Radio Sarajeva - 490m. Taj antenski stub bio je najviši u SFRJ a po nekim podacima – najviša građevina uopće u državi. Stup je stajao na keramičkom izolatoru a u vertikali su ga održavali ankeri u tri smjera. U svakom smjeru ankeri su bili vezani na pet nivoa. Da se shvati veličina te antene navodim da je težina stupa bila 40 tona a sa ankerima pritisak na izolator iznosio je 100 tona.

Nešto kasnije montiran je još jedan, 80-metarski stub koji je sa odašiljačem od 100 kW prenosio Drugi program Radio Sarajeva na srednjem talasu. Za opis snage cijelog emisionog sistema treba reći da mu je, u vršnom opterećenju, trebalo 1,2 MWh električne energije. Taj srednjetalasni odašiljač Dugog programa i ogromna potrošnja struje pravi je uvod u priču koja se dešava, početkom rata, aprila 1992. godine.

Gađaš RTV pogodiš Gras

Još tokom 1991. godine počeo je pucati monolit Radiotelevizije Sarajevo. Broj porodica koje su plaćale pretplatu stalno je padao. To se dešavalo svaki uzastopni mjesec i za nas u firmi to je značilo samo jedno: Na čemu sada moramo štedjeti? Para je bilo sve manje a održavanje sistema sve skuplje. Tako sam kao mogućnost uštede u Drugom programu dobio prijedlog da ugasimo srednjetalasni odašiljač. Trošio je puno struje a njegova korist nije bila kao nekada. Bili smo okrenuti novoj slušalačkoj publici koja nas je pratila na FM stereo. I tako smo ga ugasili. Privremeno, pisalo je u odluci.

Cijela bi se priča i zaboravila da sredinom aprila 1992 nije pokrenut srpski radio na Palama. U Dnevniku s Pala Mladen Vuksanović, 14. Aprila 1992. navodi: Na srpskom radiju slušam svoje dojučerašnje kolege.. 
 
Rat je tek počinjao i nova radio stanica odmah je krenula u propagandnu ofanzivu. Naši su tehničari odmah uočili da koriste mobilne odašiljače JNA te da emituju sa naše frekvencije, ugašenog srednjetalasnog odašiljača Drugog programa. Šta uraditi nego ponovo uključiti Donje Moštre. Njegova jača snaga na istoj frekvenciji odmah je pokrila signal sa Pala.
 
I tu počinje priča. Kasno je popodne i ulazim kod direktorice Radio Sarajeva Nađe Pašić koja je, očigledno, u teškoj telefonskoj raspravi. Pokazuje mi da sjednem i u prvoj pauzi, dok iz slušalice dopiru više uzvici nego riječi, kratko kaže: Todor Dutina sa Pala. Prijeti zbog ST.
 
Todor Dutina sarajevski pjesnik i politički reformista iz 1990-tih odmah je, početkom aprila zauzeo položaj na Palama. Političkom i vojnom središtu SDS i vrhuške bosanskih Srba. Sada zove, kao direktor Srne sa Pala i prijeti jer smo se usudili da ponovo uključimo naš odašiljač i tako, veli, poklopimo signal njihovog radija. Tada sam prvi put čuo izraz raketiranje. To nam je obećao Dutina ako odmah ne ugasimo naš odašiljač.
 
Nismo mu mogli pomoći, što mu je rečeno, i za nekih pola sata počele su potmule detonacije koje smo, još neupućeni, doživjeli kao udare na RTV dom. Vrlo brzo smo shvatili da da su projektili ustvari pali kod prvih komšija. U dvorište Gras-a. Valjda se minobacačlije još nisu bili uhodali u kotama? Ili je samo bilo upozorenje?
 
Prema izvještaju iz Oslobođenja mogu precizirati da su prijetnje upućene i raketiranje izvršeno 15. aprila 1992.
 
 
Foto: Oslobođenje,16. april 1992, strana 3, napad na Gras
 
Kad poslije rata ugledam u novinama vijest da je za novog BH ambasadora u Ženevi, u UN misiji, izabran baš Todor Dutina mislim da sam shvatio bosansku novologiku: Uvijek se debelo nagradi rad za nacionalnu stvar.
 
Mi i svijet
 
Norveška ukida FM 2017. godine jer će im digitalni radio omogućiti raznolikiji radijski sadržaj nego ikad prije. Prema podacima ministarstva kulture digitalni radio ima 22 kanala a FM je spao na samo pet. U međuvremenu objavljen je podatak da 56% slušalaca u Norveškoj svaki dan koristi digitalni radio. Tamo se ukidanje FM gleda kao važan trenutak za sve koji vole radio jer se tom odlukom oni fokusiraju na stvaranje visokokvalitetnog radija za slušaoce.
 
Sada bi bilo najlakše lamentirati o nama u svemu ovome ali, jednostavno, u svijetu se dešavaju dramatične, tektonske medijske promjene. Način primanja ili distribucije informacija posebno u digitalnom svijetu su takve da naši pristupi od otimanja odašiljača, konstantne političke kontrole, nacionalnih kanala i stalnih delegiranja zahtjeva e da bi stanje ostalo isto sugeriše da polako ali sigurno napuštamo medijsku kružnicu u kojoj se svijet vrti.