Bh. štampa: Političar kao udarna vijest

Političar kao udarna vijest

Bh. štampa: Političar kao udarna vijest

Izetbegović, Čović, Dodik, najznačajnije su ličnosti u bh. štampi u 2015. godini.
 
foto: Infobiro
 
Samo u tri slučaja dnevni listovi u BiH (Dnevni Avaz, Dnevni list, Oslobođenje i Nezavisne novine) tokom 2015. godine imali su istu udarnu vijest na svojim naslovnicama. Bilo je to 7. juna, dan nakon što je BiH pohodio Papa Franjo, zatim 12. jula poslije obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici i 15. novembra nakon terorističkih napada u Parizu. 
 
Kada su u pitanju ličnosti tu je bilo nešto više slaganja. Najčešće je kao udarna vijest na naslovnicama bio Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH - ukupno 37 puta. Gledano po novinama – Dnevni Avaz 16, Dnevni list 10, Oslobođenje tri i Nezavisne novine osam puta.
 
Drugi na toj listi je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i član Predsjedništva BiH - ukupno 34 puta kao glavni naslov: Dnevni Avaz 10, Dnevni list 11, Oslobođenje četiri i Nezavisne 10 puta.
 
Treći je predsjednik SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik - 24 puta „udarnik“. U Dnevnom Avazu na naslovnici je bio dva puta, Dnevnom listu i Oslobođenju po šest puta i 10 puta u Nezavisnim novinama.
 
Četvrti po broju pojavljivanja je Papa Franjo - čak 22 puta (od čega pola u Dnevnom listu) - zatim još jedan političar, Željko Komšić, predsjednik DF-a - 17 puta (više od pola na naslovnici Dnevnog lista iz Mostara). 
 
Na osmom mjestu je ambasadorka SAD-a u BiH, Maureen Cormack, jedna od rijetkih žena koje su mogle stići do udarnog mjesta na naslovnici bh. štampe, koje je uglavnom rezervisano za muškarce. Moglo bi se reći da je idealan fototip ovdašnje štampe - muškarac, političar, religiozan. 
 
Cormack je 12 puta bila na udarnom mjestu naslovnice. Sedam puta u Oslobođenju, četiri u Avazu, tri puta u Dnevnom listu i nikad u Nezavisnim novinama. Među ženama u prvih 20 ličnosti ovdašnje štampe još su se probile hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović (osam puta) i njemačka kancelarka Angela Merkel (pet puta). I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je visoko na listi: 15 puta bio je udarna vijest bh. štampe.
 

Ako još jednom osmotrimo analizu tema koje su bile udarna vijest u četiri bh. dnevna lista vidljivo je da su socijalnim temama i vijestima iz oblasti kriminala bili skloni Dnevni Avaz i Dnevni list, a ostala dva lita vrlo rijetko. Dnevni list nikada u 2015. godini nije stavio sport kao udarnu vijest, a Dnevni Avaz nikada Kulturu, obrazovanje, nauku. Za Nezavisne novine političke partije iz Federacije gotovo da ne postoje kao ključna vijest - samo u jednom slučaju tokom cijele godine.
 
Tema ratnih zločina bila je prisutnija na naslovima Dnevnog lista (12 puta) i Dnevnog Avaza (devet puta); Nezavisne novine šest puta a Oslobođenje četiri puta to su smatrali udarnom viješću.
 
Dnevni Avaz je vrlo često kao udarni naslov imao vijesti iz svijeta (22 puta) dok su gotovo svi listovi, od oko 200 zemalja svijeta, najčešće kao naslovnicu bh. štampe birali Sjedinjene Američke Države.