Sedmica u naslovnicama: Mediji protiv kriminalizacije klevete

Sedmica u naslovnicama: Mediji protiv kriminalizacije klevete

Sedmica u naslovnicama: Mediji protiv kriminalizacije klevete

Teme koje dominiraju naslovnicama štampanih medija.

foto: Screenshot / Bh. novine

Iza nas je prva sedmica mjeseca marta. Dvije teme dominirale su naslovnicama bh.novina: Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS), i odluka Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) da poništi akademsko zvanje magistra medicinskih nauka Sebiji Izetbegović. Kao značajna tema za urednike novina pojavila se i inicijativa za izmjenu i dopunu Zakona o doprinosima Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Zakona o porezu na dohodak FBiH, čije bi promjene omogućile povaćenje prihoda zaposlenih u realnom sektoru do 400 konvertibilnih maraka (KM).

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS ujedinio je medijsku scenu na cijelom prostoru BiH. Jednake poruke dolaze iz Banja Luke, Sarajeva i Mostara – usvajanje Nacrta bi organičilo slobodu medija. Nezavisne novine objavile su intervju sa Majom Sever, predsjednicom Evropske federacije novinara, u kojem se navodi da vraćanje klevete u krivični zakon nije evropska praksa i da bi cilj tužbi bio iscrpljivanje, zatvaranje i gašenje medija.

Značajnim se čini da su mediji u RS, posebno pomenute Nezavisne novine, u prošloj sedmici svakodnevno na naslovnoj stranici problematizirali usvajanje Nacrta. U sedmici koja je pred nama očekuje se nastavak borbe novinara da se izmjene zakona ne pojave na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), koja je predviđena za 14.03.2023. godine.

Druga tema koja je dominirala naslovnicama u ovoj sedmici prisutna je u medijima skoro dvije godine. Dilema da li direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ima ili nema diplomu magistra medicinskih nauka, rješavana je na sjednici Senata UNSA-a, održanoj u ponedeljak (06.03). Senat je poništio akademsko zvanje magistra medicinskih nauka Sebiji Izetbegović. Ova odluka predstavlja samo jedan dio slike o ovom slučaju. Senat je dao svoj sud, Sebija Izetbegović je najavila tužbe. Tako da će i ova tema imati svoj nastavak u medijima. Dnevni avaz koji je najviše pratio ovaj slučaj vjerovatno će nastaviti da izvještava. Sada kada je poništeno akademsko zvanje magistrice, ostale su dileme vezane za titulu doktora nauka, pozicije direktorice KCUS-a, i pozicije predavačice na Medicinskom fakultetu.

Pored ove dvije dominantne teme, najave prijedloga o izmjeni i dopunama Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH našle su svoje mjesto na naslovnicama novina. Ukratko, Udruženje poslodavaca u FBiH i Savez samostalnih sindikata BiH zatražili su od rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da na dnevni red sjednice zakazane za 15. mart uvrste izmjene i dopune ovih zakona. Ako bi došlo do ovih izmjena, stvoreni bi bili uslovi za povećanje plata u realnom sektoru.

Zanimljive su bile i vijesti o tome da se pacijenti koji se liječe u RS-u sve više odlučuju za usluge privatnih zdrastvenih ustanova, o porastu izvoza oružja iz BiH, i povećanju otkupa zatvorskih kazni. Nezavsine novine su objavile da je Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) za troškove liječenja pacijenata u privatnim klinikama u 2022. godini izdvojio 33,9 miliona KM, što je pet miliona KM više u odnosu na 2021. godini. Izvoz oružja iz BiH u odnosu na prošlu godinu porastao je za 18 milijadi KM, a cijena otkupa zatvorske kazne u RS uskoro će da poskupi. Oni koji imaju novaca, jedan dan zatvorske kazne, umjesto dosadašnjih 50 KM, plaćat će 100 KM.

Rijetko kada priča o ''običnom'' čovjeku svoje mjesto pronađe na naslovnici. Priča 82-godišnjeg Janićija Jaćimovića, krojača iz Banje Luke, koji preko 60 godina ima kiosk u centra Banja Luke u kojem vrši krojačke usluge, potakla je uredništvo Nezavisnih novina da mu se posvete. Na mjestu gdje se nalazi njegov kiosk planirana je izgradnja zgrade. Jaćimoviću je ponuđen zamjenski prostor, ali daleko od njegovih stalnih mušterija. Izmještanje kioska od deset kvadrata za njega je jednako kao da su mu zatvorili radnju. Janićijeva sudbina je priča o tranziciji društva u kojem živimo. 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.