Sedmica u naslovnicama: Zemljotres u Turskoj u fokusu

Sedmica u naslovincama: Zemljotres u Turskoj u fokusu

Sedmica u naslovnicama: Zemljotres u Turskoj u fokusu

Teme koje dominiraju naslovnicama štampanih medija.

foto: Screenshot / naslovne stranice

Razorni zemljotres, u kojem je prema posljednjim podacima poginulo 22.000 ljudi u Turskoj i Siriji, jačine 7,8 stepeni po Rihterovoj skali sa epicentrom u blizini turskog grada Gaziantep, najznačajnija je tema kojom se od ponedjeljka bave svjetski, ali i bosanskohercegovački mediji. Potraga za preživjelima još traje, a spasioci i pomoć stižu iz cijelog svijeta.  Prirodna katastrofa koja je odnijela hiljade ljudskih života i nakon nje humanitarna kriza u Turskoj i Siriji zauzimaju i najveći broj naslovnica dnevnih novina u Bosni i Hercegovini tokom proteklih sedam dana.

 

Teme iz politike koje uobičajeno zauzimaju najviše prostora na naslovnim stranicama bosanskohercegovačkih novina na drugom su mjestu. Na trećem su mjestu teme iz ekonomije, a sport je u većem procentu nego inače stigao na naslovne stranice zbog smrti čuvenog fudbalskog trenera Miroslava Ćire Blaževića, a dnevne novine su se pregledom naslovnih stranica u protekloj sedmici zanimale i energetskom krizom, memorijalizacijom i religijom u mnogo manjem obimu.

 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.