Sedmica u naslovnicama

Sedmica u naslovnicama

Sedmica u naslovnicama

Teme koje dominiraju naslovnicama štampanih medija.

foto: Screenshot / naslovne stranice

Pregledom naslovnica dnevnih novina u Bosni i Hercegovini (BiH) kroz digitalni arhiv Mediacentra Sarajevo Infobiro uočljivo je da je politika sa 29 posto, slično prethodnoj sedmici, bila glavna tema od 28. januara do 2. februara. Samo deset posto manje na naslovnicama dnevnih novina zastupljene su vijesti iz sporta, što nije uobičajeno, ali ako se ima u vidu da je prethodne sedmice Novak Đoković deseti put osvojio Australian Open, razumljiv je veći broj objavljenih vijesti iz sporta na naslovnim stranicama.

Po broju tema koje dominiraju bosanskohercegovačkim naslovnicama dnevnih novina one koje se bave kriminalom su na trećem mjestu, a samo dva posto priča istaknutih na naslovnicama vezano je za zdravstvo, odnosno ekologiju. Nešto više priča je iz nauke, odnosno religije.

Pregledom naslovnih stranica bosanskohercegovačke štampe jasno je da urednici, bez obzira na višegodišnje probleme u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, siromaštva i dalje politiku vide kao temu broj jedan.

 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.