Mimovi sa likom Sandersa: Od zabave do humanitarne akcije

Mimovi sa likom Sandersa zasjenili inauguraciju Bidena

Mimovi sa likom Sandersa: Od zabave do humanitarne akcije

Nakon što je njegov lik postao viralan na društvenim mrežama, američki senator Bernie Sanders je pokrenuo humanitarnu akciju.

foto: Facebook/ Livraria Lello

Izgled američkog senatora Berniea Sandersa na inauguraciji američkog predsjednika Joea Bidena i potpredsjednice Kamale Harris privukao je veliku pažnju svjetske javnosti, a mimovi sa njegovim likom postali su veoma popularni na društvenim mrežama.

Sadners se na pomenutoj inauguraciji pojavio u sasvim “običnom” izdanju noseći, između ostalog, zaštitnu masku i velike vunene rukavice koje je od starih džempera i recikliranih plastičnih boca, kako piše The Guardian, isplela učiteljica Jen Ellis iz Vermonta.

Tako “obična” Sandersova pojava inspirisala je brojne autore koji su, samo nekoliko sati nakon inauguracije, na društvenim mrežama masovno počeli objavljivati interesantne mimove sa njegovim likom.

The New York Times piše da je autor originalne fotografije gdje Sanders sjedi na stolici noseći velike vunene rukavice fotograf Agencije France-Press (AFP) Brendan Smialowski.

Iako je inauguracija, kako piše Wired, bila puna “modnih momenata”, uključujući zlatnu pticu koju je nosila popularna pjevačica Lady Gaga, bisere potpredsjednice Harris i svega što je nosila Michelle Obama, supruga bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, autorima mimova najveću pažnju je ipak privukla Sandersova pojava.

Cijeli sjaj i glamur tokom inauguracije ostali su u sjeni mimova u kojima se Sanders, između ostalog, pojavljuje u nekim od najpoznatijih igranih i animiranih filmova, serija, važnih historijskih događaja i slično.

Na mimovima obavljenim na Twitteru, Sandersa smo, između ostalog, mogli vidjeti na kultnoj fotografiji “Ručak na vrhu nebodera“ na kojoj sa građevinskim radnicima sjedi na vrhu čelične konstrukcije tokom izgradnje zgrade u Rockefeller centru u Njujorku, 260 metara iznad zemlje.

Zahvaljujući mimovima, Sanders je dobio “uloge” i u filmovima Titanic i The Godfather, serijama Vikings i Friends, a “glumio” je i sa popularnim Batmanom i Mr. Beanom.

Sanders se još našao i na naslovnici albuma popularne muzičke grupe U2, kao i u spotu južnokorejskog pjevača PSY-a za pjesmu “Gangam Style”.

Kroz mimove je Sanders mnogo proputovao, od javnog gradskog prevoza u Minhenu, preko biblioteke Lello u Portu, pa sve do Mjeseca, a kancelariju je “podijelio” sa američkim predsjednicima Bidenom i Donaldom Trumpom.

Mr. Sanders, bitte tragen Sie in der Münchner Tram wie alle anderen Fahrgäste auch eine FFP2-Maske ;-)

Posted by MVG Münchner Verkehrsgesellschaft mbH on Monday, 25 January, 2021

Humanost na djelu

Mimovi sa likom senatora Sandersa koji su veoma brzo postali viralni nisu samo nasmijali svjetsku javnost. Njima se tokom gostovanja u emisiji CNN-a nasmijao i senator Sanders koji je rekao da je zahvaljujući popularnosti tih mimova odlučio pokrenuti humanitarnu akciju kako bi pomogao građanima savezne države Vermont.

Novac od prodaje predmeta sa fotografijom Sandersa donira se organizaciji Meals on Wheels America koja osigurava obroke za osobe s hroničnim oboljenjima, kao i za osobe s invaliditetom.

Cijena crne majice sa njegovim likom iznosi 45 dolara, a zbog prevelike potražnje na web stranici putem koje je moguće naručiti predmete sa Sandersovim likom, došlo je do rasprodaje te majice i svi koji budu željeli naručiti istu, kupci se obavještavaju da će na njenu isporuku čekati od četiri do osam sedmica. Osim odjevnih predmeta, putem Bernie Sanders Storea je moguće kupiti bedževe, šolje, postere, magnete i druge predmete sa njegovim likom.

Na internetu je osim toga, kako piše CNN, moguće naručiti ručno izrađenu, heklanu lutku sa likom Sandersa od čije prodaje je organizaciji Meals on Wheels America do sada donirano više od 40 hiljada američkih dolara.

foto: twitter

Kreatorka lutke Tobey King je, kako se navodi, bila inspirisana mimovima sa likom Sandersa, a uz ponudu koju je stavila na eBay je obećala da će novac od prodaje lutke u stopostotnom iznosu biti uručen u dobrotvorne svrhe.

CNN piše da je početna cijena te lutke bila 99 centi, ali da je za ovaj artikl, do utorka ove sedmice, 167 naručioca ponudilo iznos od 20.300 dolara.

Online prostor često je obilježen raznim mimovima koji na zabavan način predstavljaju društvenu i političku svakodnevnicu širom svijeta, a ovaj put, zabavni mimovi su bili inspiracija za pokretanje humanitarnih akcija zbog čega posebnu zahvalnost treba odati njihovim brojnim autorima.

Izvor: NYT, CNN, Wired, The Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.