Formiranje Vlade FBiH - “I'm going to make him an offer he can't refuse”

Formiranje Vlade FBiH - “I'm going to make him an offer he can't refuse”

Formiranje Vlade FBiH - “I'm going to make him an offer he can't refuse”

Teme koje dominiraju naslovnicama bh. štampanih medija.

foto: Screenshot / Naslovnice bh. novina

“I'm going to make him an offer he can't refuse” rečenica je iz filma “Kum” - izgovara je mafijaški boss Don Vito Corleone (Marlon Brando) želeći da umiri zabrinutog prijatelja Johnnyja Fontanu (Al Martino) koji želi ulogu u filmu reditelja Jacka Woltza (John Marley), a koji je čvrsto odlučio da Johnny tu ulogu neće dobiti. Nakon argumenta Vite Corleona, Woltz je, ipak, ulogu, dodijelio Johnnyju Fontani.

Potaknuti izjavom visokog predstavnika Christiana Schmita da ako se strane ne dogovore, on će donijeti odluku koja će odblokirati proces uspostavljanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Političari su tokom sedmice još jednom pokušali da se dogovore, ali bez uspjeha. Nakon sastanka, potpredsjednik Vlade FBiH Refik Lendo je u izjavi novinarima rekao da mu treba još desetak dana, i da će SDA pripremiti ponudu koja će biti prihvatljiva za Osmorku. Tumačeći izjavu Lende kroz rečenicu iz filma možemo reći da će SDA ponuditi Osmorci nešto što se ne može odbiti. Kako bismo vidjeli šta je sadržaj ponude, potrebno je da poživimo još desetak dana.

„Hrana postala luksuz u BiH“ - naslov je članka u Nezavisnim novinama. Novinar Nemanja Vukojević istraživao je nelogičnosti u odnosu globalnih cijena hrane i hrane u BiH. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), cijene hrane na globalnom nivou pala je za 20,5 posto, dok podaci Agencije za statistiku BiH iz februara ove godine pokazuju da je hrana u našoj zemlji skuplja 20,8 posto. Jovan Vasilić, predstavnik Saveza udruženja potrošača RS i predsjednik Udruženja potrošača „Zvono“, mišljenja je da je za ovakvu situaciju kriva isključivo država, koja ima elemente da utiče na cijene hrane ali to ne radi. Država ne radi dovoljno na zaštiti potrošača.Vijesti sa naslovnica Dnevnog avaza donijele su i informacije da je u prva tri mjeseca ove godine uvezeno 15.035 automobila, a jedan od uvezenih je Porsche vrijednosti 500.000 konvertibilnih maraka (KM), kao i da su cijene nekretnina u Sarajevu dostigle vrtoglave cijene na određenim lokacijama – 8.000 KM po metru kvadratnom.

Glavna sportska vijest sa naslovnica dolazi iz Banjaluke. Tokom 2023. planirano je da se održi 38 teniskih turnira širom svijeta u sklopu ATP World Tour 250 serija, a jedan od njih je „Srpska Open“. Novinar Nezavisnih novina, Goran Karać, je procijenio da je riječ o najvećem sportskom događaju u BiH od Olimpijade održane u Sarajevu 1984. godine. Glavna zvijezda turnira svakako je Novak Đoković, a osim njega nastupit će Borna Ćorić (Hrvatska), Miomir Kecmanović (Srbija) i Andrey Rublev (Rusija) - koji je osvojio ovaj turnir prošle godine. Od igrača iz BiH na prvom domaćem turniru igrat će Damir Džumhur. Prema dostupnim informacijama za organizaciju turnira grad Banjaluka izdvojio je 15 miliona KM, a ukupna vrijednost turnira je 23 miliona KM. Nagradni fond turnira je 562.815 dolara, odnosno oko milion maraka. Novinare nije zanimalo na koji način će i za koje vrijeme biti vraćena uložena sredstva u izgradnju objekta u kojem će se turnir održavati i na koji način će se kapaciteti objekta korisiti u budućnosti.

Protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Tužilaštvo BiH formiralo je predmet zbog negiranja genocida u Srebrenici - jedna je od vijesti sa naslovnica bh. medija. Podsjetimo se da su Dodika u novembru 2016. godine saslušali istražitelji Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), po krivičnoj prijavi koju je protiv njega podnijelo Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, a zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti. FBiH je u julu 2014. godine usvojila dopunu Krivičnog zakona FBiH kojim je uvedena zatvorska kazna za negiranje genocida u Srebrenici. Tada je u izjavi za Nezavisne novine Dodik rekao: „Neka Federacija svoj zakon okači mačku o rep“. Nema podataka zašto nadležne institucije u FBiH nisu ništa poduzele da sankcionišu Dodika shodno ovom Krivičnom zakonu. Nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko na kraju svog mandata proglasio Zakon o negiranju genocida na nivou BiH, Dodik je ostao pri ranijim stajalištima. On negiranje genocida koristi kao politički alat, a kada mu je u kreiranju dobrog političkog imidža trebalo, izjavio je sljedeće: „Ja znam savršeno šta je bilo. Bio je genocid u Srebrenici”. Kada mu to treba negiranje koristi i za razračunavanje sa svojim političkim oponentima. Mladenu Ivaniću je u otvorenom pismu 2010. poručio da je "štetočina" jer je u intervjuu u magazinu DANI izjavio da bi pozdravio rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Eventualno podizanje optužnice, a kasnije i presuda Suda BiH protiv Dodika zbog negiranja genocida u sudsku praksu bi uvelo novinu da je negiranje genocida zakonski kažnjivo djelo.

„Krvavi novac“ novi je TikTok izazov o kojem su pisali mediji. Osam učenika OŠ „Desanka Maksimović“ iz Stanara se povrijedilo pokušavajući da odgovore izazovu. U izvještajima nije najjasnije precizirano o kakvom se izazovu radi. Utisak je da mediji ne posvećuju dovoljno pažnje ovim pitanjima. Direktor škole Aleksandar Ristić naveo je podatak da je multisektoriski tim utvrdio da je 76 posto učenika koji imaju TikTok učestvovalo u nekom od izazova, i da više od 90 posto učenika koristi platformu YouTube koja nije namijenjenja djeci. Povećana je i prisutnost vršnjačkog nasilja na koje treba pronaći adekvatne odgovore, a mediji trebaju da imaju svoju ulogu u tome.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.