Amateri u studiju 2: slučaj Omladinski program

Amateri u studiju 2: slučaj Omladinski program

Početkom 1989 trebao se izabrati novi premijer Jugoslavije. Nakon više razgovora unutar političkih struktura jugoslovenski republika i pokrajina stiglo se do dva imena. Hrvatskog ekonomiste Ante Markovića i političara iz Srbije Borisava Jovića.

Ante Marković je diplomirao elektrotehniku i najviše je radio u preduzeću Rade Končar. Više od 20 godina bio je direktor ove kompanije. Poočetkom 80-tih ušao je u visoku politiku i bio premijer Hrvatske te predsjednik Predsjedništva ove republike unutar Jugoslavije.

Borisav Jović je diplomirao na ekonomskom fakultetu (1952) i kasnije doktorirao (1965). Obavljao je visoke državne funkcije a početkom 70-tih bio je i potpredsjednik Savezne Vlade u vrijeme premijera Džemala Bijedića. Jedna od priča iz tog vremena kaže da ga je Bijedić tokom sjednice upitao za mišljenje „Borislave, kakav je vaš stav o ovome“?. Vidno ljut Jović je protestovao rekavši da on nije Borislav već Borisav. Kako dalje tvrdi usmeno predanje Bijedić se izvinio rekavši „Mislio sam da si lav a ti si samo av“.

Sve medijske kuće u tadašnjoj Jugoslaviji pokušavale su početkom marta 1989 dobiti ili izjave ili organizirati duel ovih kandidata ali bez uspjeha. Nijedan od njih nije bio voljan predstaviti svoja stajališta ili program. Čekala se odluka Predsjedništva Jugoslavije o tome ko je novi premijer zemlje.

Jedan od novinara Omladinskog programa Radio Sarajeva, Mladen Bilić, predložio je uredništvu da ipak naprave emisiju, razgovor sa Antom Markovićem i Borisavom Jovićem. Radeći neke priloge ranije,za svoju matičnu redakciju, naišao je na ime inženjera Ante Markovića. Provjerom u telefonskom imeniku Sarajeva uočio je da postoji telefonski pretplatnik po imenu Borisav Jović. Daljom provjerom u imeniku je pronađen i Slobodan Milošević ali se tokom emisije odustalo od dodatne ideje da se i sarajevski Sloba pozove tokom programa i zamoli da iznese svoje mišljenje o ova dva kandidata. Umjesto toga pozvani su u emisiju samo inženjer Ante Marković i Borisav Jović (u stvarnosti radnik u jednom auitomehaničarskoj radionici u Vogošći) da iznesu svoje stavove. Nije im otkrivena cijela ideja samo elementarne informacije da su pozvani u studio da kažu šta misle „generalno o situaciji“. Oni su se odazvali i sve ostalo je historija.

Poslušajte intervju sa Antom Markovićem i Borisavom Jovićem: