Ćosić: Neprimjerene komentare treba izbrisati

Ćosić: Neprimjerene komentare treba izbrisati

Nedavni talas najgoreg jezika mržnje koji je preplavio portale u Hrvatskoj povodom pogibije mlade glumice, naveo je mnoge da zahtijevaju potpuno obustavljanje komentiranja članaka na portalima.

O zabrani komenatrisanja članaka na web portalima, za MC Online govori, Ismir Ćosić, urednik web izdanja Dnevnog avaza.

Mislite li da je vrijeme da se zabrani komentarisanje članaka na web portalima?

U pitanju je vrlo delikatna stvar. S obzirom na to da je u pitanju jedna od najvažnih konekcija portala s posjetiteljima i obratno, totalna zabrana komentiranja članaka ne odgovara nikome. To je mač s dvije oštrice, jer komentiranje članaka često zna otići u krivom smjeru. Primjer: Sigurno ima slučajeva da se pod raznih pseudonimima kriju maloljetne osobe koje jednim groznim komentarom znaju pokrenuti lavinu ružnih riječi i to onda izgubi svaki smisao. Pogledajte društvenu mrežu Facebook. Tu svako dijete može otvoriti profil, prijavljujući lažno da je riječ o punoljetnoj osobi. Ko to provjerava? Niko. Svako piše šta hoće, kako hoće i dosta njih ono što ne bi trebalo. Na dobitku je Facebook, koja kao kompanija ubire profit mjeren milijardama dolara. Portali mogu i trebaju korigovati stvari tako što svaki neprimjeren komentar trebaju izbrisati. Tako ne bi bili poligon za ispoljavanje negativnosti, frustracija, mržnje... pojedinaca prema drugima. Neka se tada ljuti ko hoće, ali nekome davati prostor da vrijeđa druge ne bi trebalo.

Šta su mediji spremni žrtvovati u ime klika?

Neki mnogo, neki malo, neki nimalo. Klik nije sve i srećom još imamo medija koji drže do sebe, kao i publike koja to zna cijeniti.