StoryMaker: korak po korak do video priče

StoryMaker: Kako napraviti uspješnu video priču

StoryMaker: korak po korak do video priče

StoryMaker je besplatna aplikacija za video produkciju namjenjena novinarima ali i svim ostalim zainteresovanim za video produkciju, kako bi jednostavno i profesionalno mogli snimiti i objaviti video priloge.

Brojnim novinarima širom svijeta ova aplikacija je omogućila da veoma brzo i na licu mjesta snime, montiraju i objave video prilog. Aplikacija se trenutno nalazi u beta fazi i dostupna je Android korisnicima na engleskom i arapskom jeziku. Informacije o razvoju aplikacije kao i njenim specifikacijama dostupne su u tekstu Uz Storymaker do kvalitetnog video priloga.

Jedna od najznačajnijih funkcija Storymakera jeste mogućnost da, slijedeći korake i objašnjenja, proizvedete video spreman za objavljivanje. 

Nakon što ste preuzeli aplikaciju na svoj uređaj, kreirali korisničko ime, možete krenuti sa radom. Meni StoryMakera nudi lekcije i prečice za brzo kreiranje video, foto ili audio priče. No ipak, najznačajniji segment ove aplikacije jeste kreiranje step by step video priče. 

 

Prvi korak u kreiranju priče jeste naslov. Samo za ovu priliku priču smo nazvali "Test video".  Pri odabiru medija kojim želite predstaviti priču možete birati između video, audio, pojedinačne fotografije ili slideshow-a sa zvukom. StoryMaker nudi i opciju jednostavne priče sa ukupno pet dijelova ili Scene template koji predstavlja malo kompleksniji način snimanja.  Za potrebe ovog tutorijala, odabrat ćemo Scene template.

Ukoliko ste odabrali Scene template opciju, naredni korak bit će odabir formata koji želite koristiti: da li će imati 3 ili 5 scena, da li snimate vijest, događaj ili profil. Svaki od ovih formata dizajniran je na takav način da vas sprovede kroz cijeli proces pravljenja određenog tipa priče.

Cijeli proces rada sa StoryMakerom sastoji se iz tri dijela: snimanja, uređivanja i objavljivanja priče.  Klikom na prvo ponuđeno pitanje (Overview) otvorit će vam se opcije u kojima ćete moć odabrati vrstu snimka koji pravite: da li se radi o intervjuu, kretanjima ili statičnim kadrovima. 

Ako odaberete da radite intervju, pojavit će vam se već postavljeni kadrovi koji će vam olakšati postavljanje objekta snimanja na pravilnu poziciju. 

Nakon snimljenog klipa, jednim klikom nazad vraćate se na dalje postavljena pitanja kako bi nastavili sa snimajem priče. Jednako, ako želite snimati akciju, kretanje ili želite snimiti krupniji kadar vašeg objekta, imate opciju da birate između brojnih kadrova koji će vaše snimke učiniti profesionalnijim. 

Pored opcije direktnog snimanja, aplikacija nudi mogućnost ubacivanja ranije snimljenih klipova direktno u timeline StoryMaker-a. Nakon što ste dobili željeni materijal, prelazite na drugi korak, odnosno uređivanje videa. Trenutno, StoryMaker nudi osnovne opcije uređivanja kao što su rezanje klipova, voice-over kao i premještanje rasporeda klipova po timeline-u. Tokom rada na uređivanju videa ponuđena je i preview opcija.

Poslednji korak u kreiranju video priče jeste objavljivanje završenog video klipa. Ovdje imate dvije opcije: export i publish. Ukoliko odaberete export, vaša priča će biti spašena na telefon a takođe će vam biti ponuđena opcija da priču podijelite putem društenih aplikacija koje imate na uređaju. U slučaju da odaberete publish, uradak će biti direktno objavljen na YouTube account prijavljen na telefonu.

StoryMaker je predvodnik nove generacije video editora, uz čiju pomoć možete da snimate i proizvodite video priče koristeći samo smartphone. Video tutorijal o korištenju StoryMakera moguće je pogledati na zvaničnom kanalu Small World News, idejnog tvorca ove aplikacije. Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica kod korištenja ove aplikacije ili nailazite na poteškoće pri pravljenju videa, možete se javiti StoryMaker timu putem maila ili Twittera