Kapetanović: Bilježenje priča je veoma važno

Kapetanović: Bilježenje priča je veoma važno

Kapetanović: Bilježenje priča je veoma važno

Povodom serije fotografija "People@Protests" razgovarali smo sa autoricom Imranom Kapetanović, fotografkinjom i vlasnicom TNT studija kao i projekta People of Sarajevo

Foto: Midhat Poturović

Šta te motivisalo da napraviš seriju foto-priča "Lica protesta"?

People@Protests je dio projekta People of Sarajevo koji radim već nekoliko mjeseci. Projekat je inspirisan Humans of New York, a svaki dan fotografijom i kratkom izjavom ili anegdotom predstavim po jednu sugrađanku ili sugrađanina. Sada predstavljam i po jedno lice sa protesta.

Kako si se osjećala dok si bilježila ove priče?

Osjećala sam da radim pravu stvar. To je moj mali doprinos.

Misliš li da je bilježenje ovih ličnih priča učesnika protesta važno i zašto?

Mislim da je bilježenje priča važno u svakom slučaju. Što se tiče protesta, mislim da su važne iz prostog razloga što mnogi koji nisu izašli na ulicu ne znaju ko svaki dan stoji tamo i izražava svoj stav. I, što mi je rekla jedna gospođa na protestu, 'svako ko voli ovu našu državu ima razloga da protestuje.'

Da li ćeš nastaviti sa ovim pričama, imaš li plan za priče iz drugih gradova?

Da, nastavit ću sa ovim pričama, a razmišljam o tome da se malo mrdnem i u druge gradove.

Učestvuješ li na protestima, i ako bi neki tvoj kolega želio napraviti tvoju foto-priču sa protesta, šta bi mu kazala, zašto dolaziš na proteste? Šta je tvoje priča?

Dolazim kao podrška, dolazim da upoznam ljude koji žive u istom gradu. I apsolutno je u pravu jedan od ovih popularno nazvanih "protestanata" koji mi je u intervjuu rekao da njega jako brine to što smo zaboravili na solidarnost. E, solidarnost je upravo to što me motiviše kada su protesti u pitanju.

Galeriju fotografija People@Protests možete pogledati i na Diskriminacija.ba