Istraživanje nelegalne on-line trgovine

Istraživanje nelegalne on-line trgovine

Na sajtovima za on-line trgovinu novinari istraživači lako mogu ući u trag švercu i krijumčarenju - od cigareta do arheoloških predmeta.


“Zdravo, mi pošaljemo s mali paket, može bolje pošalje, ili ne, bude opasnost za obojica, samo mali paket, bude lako prođe granica. Mi pošaljemo s najbolja cena”, u e-mailu na jedva razumljivom engleskom kaže Sunny, kineski švercer cigareta. Sunny je jedan od mnogih švercera koji koriste on-line servis za prodaju www.alibaba.com. Sličan eBay-u, alibaba.com je sajt za on-line trgovinu. Na njega dolaze najrazličitiji ljudi: od poštenih poslovnih ljudi do prevaranata i švercera kao što je Sunny. Svako vidi neku mogućnost u priključivanju tom ogromnom globalnom tržištu. Na ovim sajtovima na prodaju je sve: od lažnih Rolex satova do teških mašina, hemikalija, duvana i svega što možete da zamislite.

Ovi sajtovi za on-line trgovinu su poligoni za švercere i vrlo važan izvor informacija za istraživačke novinare. Takvi sajtovi su, takođe, vrlo često i spona između organizovanih kriminalaca i njihovih žrtava.

Sunny na alibaba.com prodaje Marlboro, L&B, Benson, Superkings, Dunhill i L&M. Potencijalnim kupcima čak šalje slike svojih proizvoda i savetuje ih kako da izbegnu kontrole na carini i kako da ne budu otkriveni kao šverceri cigareta. Kaže da će vam cigarete poslati na što više adresa koje mu date da bi količine koje dobijete na svaku adrese ostale neupadljive.

Sunnyja smo pronašli dok smo radili na istraživanju o industriji duvana i švercu cigareta u istočnoj Evropi (istraživanje je dostupno na www.reportingproject.net). Sunny je bio predstavnik jednog kineskog proizvođača, ali smo na alibaba.com pronašli mnoge druge snabdevače ilegalnim cigaretama. Mnogi od njih tvrde da na kutije cigareta mogu da stave zdravstena upozorenja na bilo kom jeziku koji se traži, kao i da zalepe taksene markice. To je, naravno, nelegalno i ukazuje na prilagodljivost tehnika koje koriste on-line šverceri.

Neke od kompanija koje trenutno trguju preko alibaba.com imaju sedište u Evropskoj Uniji i voljne su da odpreme kontejnere pune cigareta uprkos tome što je EU zabranila takvu trgovinu preko interneta.

Da bi neko nešto prodao na alibaba.com, dovoljno je da popuni jednostavan formular za registraciju gde može da da i lažne lične podatke. Baš kao i na ebay.com, oni koji prodaju moraju da izgrade poverenje kod potencijalnih kupaca tako što će im pokazati da već imaju puno zadovoljnih mušterija i da su ozbiljne firme.

Da bi izgradili to poverenje, neki koriste komplikovane prevare, kloniraju web sajtove i registruju lažne firme kod kreditnih agencija.

U jednom nedavnom slučaju, koji je zabeležen u časopisu metalurške industrije MetalBulletin.com, pominje se prevarant koji je koristeći alibaba.com ukrao velike svote novca od kupaca koji su tražili jeftin metalni otpad. Klonirao je web sajt poznate kompanije u Velikoj Britaniji koja se bavi metalnim otpadom i naveo smešno niske cene za ovu robu koju je tvrdio da prodaje. Tražio je od potencijalnih kupaca da pre isporuke plate 10 % vrednosti metalnog otpada koji su nameravali da kupe. Kako se navodi u časopisu MetalBulletin, neki klijenti su ovom prevarantu na taj način platili i do 50.000 američkih dolara.

Istraživački novinari mogu lako da istraže takve slučajeve kombinujući tehnike pretraživanja weba. Vlasnicima web sajtova može se ući u trag korištenjem sajtova kao što je allwhois.com, a kompanije se mogu proveriti u raznim privrednim registrima da bi se utvrdilo da li su legalna pravna lica. Jednostavna pretraga po domenu (adresi sajta) preko allwhois.com može otkriti ime osobe ili naziv kompanije koja je pokrenula neki sajt, a to može voditi daljim proverama u privrednim registrima da bi se otkrilo više o ljudima koji stoje iza sajta. Ovo je veoma korisno kada, na primer, treba ući u trag sajtovima koje su pokrenuli on-line prevaranti ili raznim nelegalnim organizacijama koje stoje iza web sajtova.

Pre par godina u Rumuniji smo istraživali krijumčarenje drevnih zlatnika iz dakijskih tvrđava u srcu Transilvanije. Zlatnici su se pojavili na eBay-u, a vrednost im je pala nekoliko puta zbog velike količine koja se nudila na prodaju. To je ukazivalo na obim krijumčarenja i lanac krijumčara u kojem su bile lokalne vlasti, lokalna policija i sudstvo i osobe iz organizovanog kriminala.

Krijumčari su bili prinuđeni da koriste internet da bi prodavali ovu ‘robu’ jer za prodaju arheoloških dobara nisu mogli da koriste legitimne aukcijske kuće i druge regularne kanale. Takva legitimna mesta za trgovinu bi postavljala pitanja o poreklu predmeta, a njihovi stručnjaci bi mogli proslediti informacije vlastima.

Jedna druga grupa koja je imala veze sa tim slučajem krijumčarenja napravila je čak i web sajt na kojem je reklamirala posete tvrđavama. Turisti bi platili određenu svotu novca i dobili detektore za metal da bi tražili zlatnike. To je bilo nelegalno jer je to područje pod zaštitom UNESCO-a. Organizatori ovih nelegalnih putovanja posle nekog vremena su sa sajta uklonili informacije o putovanjima, ali se prethodne verzije sajta, one na kojima su ove informacije dostupne, mogu pronaći preko sajta www.archive.org. Preko ovog sajta, koji je pokušaj da se napravi arhiva celog weba, pristupa se arhiviranim web stranicama u različitim fazama života web sajtova, pa tako možete videti kako je izgledala neka web stranica iz meseca u mesec ili tačno određenog datuma godinama unazad.

Prateći sajtove kao što su ebay.com, alibaba.com i mnogi drugi B2B (business-to-business) sajtovi, istraživački novinari mogu naći mnoštvo informacija o švercu iz kojih se mogu razviti jake istraživačke priče. Jednostavne pretrage ovih sajtova daju uvide u svet nelegalne trgovine.

Preporučeni alati za istraživanje nelegalne on-line trgovine:

1. Provera vlasništva web adresa i IP adresa: www.allwhois.com

2. Registri kompanija širom sveta

3. Internet kao arhiva: www.archive.org. Ovaj sajt se koristi za pronalažanje ranijih verzija web sajtova.

4. Analiza zaglavlja e-mailova - videti objašnjenje na http://abuse.msu.edu/email-tracking.html , a za više informacija ukucajte “e-mail headers analyses” u Google.