Međunarodna konferencija iz oblasti medijske pedagogije i medijskog odgoja

Poziv za izlagače i paneliste: Međunarodna konferencija iz oblasti medijske pedagogije i medijskog odgoja
09/10/2023

Međunarodna konferencija iz oblasti medijske pedagogije i medijskog odgoja

Konferencija
Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Pametno korištenje medija: Odgoj djece i mladih uz digitalne medije i umjetnu inteligenciju 
Međunarodna konferencija iz oblasti medijske pedagogije i medijskog odgoja
Sarajevo, 27.10.2023. godine 
 
Mediacentar Sarajevo i organizacija Transitions iz Praga pozivaju stručnjake i praktičare iz oblasti medijske pedagogije i medijske kulture da se prijave za učešće na konferenciji o utjecaju medija, društvenih mreža i tehnologije na odgojne metode djece i mladih. Cilj konferencije je okupiti istraživače i praktičare, prvenstveno iz Češke i Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih zemalja EU i Zapadnog Balkana, kako bi međusobno razmijenili teoretske i metodolološke pristupe u istraživanju i korištenju digitalnih medija, društvenih mreža i umjetne inteligencije u odgoju, obrazovanju i osposobljavanju djece i mladih za njihovo samostalno, odgovorno i etičko korištenje. Prijedlozi iz različitih disciplina sa fokusom na izučavanje utjecaja medija na djecu i mlade su dobrodošli. 
 
Smjernice za tematske jedinice: 
 
- Utjecaj tehnologije na formiranje stajališta i obrazaca ponašanja kod djece: smjernice za roditelje, skrbnike, odgajatelje i nastavnike;
- Kritičko mišljenje djece i roditelja i preventivne strategije na suzbijanje štetnog utjecaja dezinformacija i ostalih oblika štetnih sadržaja;
- Umjetna inteligencija u kući i školi: etičke smjernice u poučavanju i učenju; 
- Izazovi za roditelje, odgajatelje i cijelu zajednicu u prepoznavaju i sustizanju novih medijskih fenomena. 
 
Molimo vas da dostavite prijedlog teme uz kratko obazloženje vašeg izlaganja (do 300 riječi) i kratki sažetak biografije (do 300 riječi) na prijave@media.ba do 9.10.2023. godine. Sažetke je moguće dostaviti na bosanskom/srpskom/hrvatskom/crnogorskom ili engleskom jeziku.
 
Obavještenje o rezultatima odabira i finalizaciji programa realizirat će se do 12.10.2023. godine.  
 
Broj učesnika je ograničen na trideset, a organizatori snose putne troškove i troškove smještaja gdje je to potrebno. 
 
Konferencija se organizuje u sklopu inicijative Dani medijske i informacijske pismenosti u BiH, a kroz projekat “Pametno korištenje medija: izgradnja otpornosti na dezinformacije: program obuke za porodice, nastavnike, novinare i širu javnost”, kojeg implementira u partnerstvu s organizacijom “Transitions” iz Praga, uz finansijsku podršku Programa za promociju tranzicije Vlade Republike Češke.