Poziv autorima za prijavu na 6. AJB DOC Film Festival

Poziv autorima za prijavu na 6. AJB DOC Film Festival
26/05/2023

Poziv autorima za prijavu na 6. AJB DOC Film Festival

Konkurs
Worldwide
Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) objavljuje poziv autorima i produkcijskim kućama za prijave za učešće na šestom izdanju ovog festivala, koji će se održati 8-12. septembra 2023. godine u Sarajevu.
 
Organizator je televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Documentary Channelom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a fokus Festivala je afirmisati autore i filmove koji se bave društvenim fenomenima i ljudskim pričama i sudbinama koje nose univerzalne poruke. 
 
Prijave su otvorene za produkcijske kuće i autore bez ograničenja zemlje porijekla, a jedan od glavnih kriterija je format TV dokumentarca, s minimalnim trajanjem 22-27 i maksimalnim 44-52 minute. 
 
Finalna selekcija šestog AJB DOC Film Festivala, bit će predstavljena početkom septembra 2023. Kao i prethodnih godina,  bit će prikazano više od 20 najkvalitetnijih dokumentarnih ostvarenja iz prethodne godine, a u okviru četiri programa: Takmičarskom, Netakmičarskom Last Minute Cinema, AJB Prikazuje i SmartDoc.
 
AJB DOC Film Festival je platforma za dokumentarne filmove namijenjene televizijskom emitovanju, ali i za prikazivanje najboljih dugometražnih dokumentaraca novijeg datuma, koprodukcijskih ostvarenja Al Jazeere Balkans te filmova mladih autora snimljenih mobilnim telefonom.
 
Nagrade na AJB DOC Film Festivalu se dodjeljuju u tri kategorije: Nagrada internacionalnog stručnog žirija za najbolji film Takmičarskog programa, Nagrada Programskog žirija, te Nagrada publike. Svi dokumentarni filmovi ulaze u razmatranje za potpisivanje akvizicijskog ugovora i prikazivanje u programu Al Jazeere Balkans.
 
Rok za prijave je 26. maj 2023. 
 
Za više informacija o uslovima i procesu prijave, posjetite službene stranice organizatora.

Rok za prijave je 26. maj 2023.