Novinarske stipendije Jiři Dienstbier

Novinarske stipendije Jiři Dienstbier
03/06/2022

Novinarske stipendije Jiři Dienstbier

Stipendija
Prag
Czech Republic
Radio Slobodna Evropa (RFE/RL) i Ministarstvo vanjskih poslova Češke Republike raspisali su konkurs za novinarskih stipendija Jiři Dienstbier za akademsku 2020./2021. godinu čiji je cilj pomoći novinarima iz regije Zapadnog Balkana da unaprijede svoje vještine u svrhu promocije medijskog pluralizma i nezavisnosti. 
 
U razmatranje se uzimaju prijave novinara iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.
 
Odabrani stipendisti provest će dvije sedmice u dopisništvu Radija Slobodna Evropa u državi iz koje se prijavljuju, zatim šest mjeseci u sjedištu RSE u Pragu, te ponovo u dopisništvu mjesec dana. Stipendistima će biti osigurana mjesečna stipendija, kao i smještaj, zdravstveno osiguranje i prevoz. Program će se odvijati u skladu sa mjerama vezanim za korona virus, kako u Češkoj Republici, tako i u državi iz koje stipendisti dolaze, te se zbog toga neki detalji mogu izmijeniti.
 
Program traje od 4. januara 2023. do 31. jula 2023. i, između ostalog, podrazumijeva mentorsku podršku iskusnih profesionalaca Radija Slobodne Evrope, ali i samostalan rad.
 
Cilj stipendije je da pomogne novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana da unaprijede svoje vještine uz podršku medijskog pluralizma i nezavisnosti. Stipendija je nazvana u čast češkog novinara i političara Jiřija Dienstbiera, sa namjerom daljnjeg promovisanja RFE/RL naslijeđa pravednijeg i otvorenijeg društa kroz novinarstvo.
 
Rok za prijavu je 3.6.2022.

Za više informacija o programu i prijavi, posjetite službene stranice organizatora.