Kamp medijske pismenosti za mlade Vlašić 2019

Kamp medijske pismenosti za mlade Vlašić 2019
16/05/2019

Kamp medijske pismenosti za mlade Vlašić 2019

Trening
Vlašić
Bosnia and Herzegovina
 
Fondacija za razvoj medija i civilnog društva "Mediacentar" u saradnji sa nevladinim organizacijama "Naša zajednica" iz Velike Kladuše i "Kvart" iz Prijedora organizuje prvi omladinski kamp posvećen jačanju medijske pismenosti među mladima koji će se održati od 30. maja do 3. juna na Vlašiću. Na Kamp medijske pismenosti mogu se prijaviti mlade osobe iz Bosne i Hercegovine koje imaju od 18 do 30 godina. 
 
Foto: Unsplash
 
Tokom trajanja kampa polaznici i polaznice steći će osnovna znanja o funkcionisanju medija i specifičnostima bh. medijskog okruženja, ali će se upoznati i sa fenomenima kao što su lažne vijesti, verifikacija informacija, te će i sami savladiti osnovne vještine produkcije i kreiranja medijskog sadržaja. Do kraja kampa, uz pomoć i mentorstvo iskusnog trenerskog tima, učesnici i učesnice će biti osposobljeni da samostalno i kritički promišljaju o medijskim sadržajima, prepoznaju nepouzdane i neprovjerene informacije, te da i sami razumiju proces nastajanja medijskih proizvoda kao što su tekst, fotografija, video. Glavni moduli kroz koje će učesnici imati priliku proći tokom Kampa medijske pismenosti su:
 
Uvod u medijeKako mediji funkcionišu, značaj medija i osnovne novinarske forme
 
Mediji nekad i sadMedijsko izvještavanje tokom 90-ih, mediji i rat, propagandno novinarstvo
 
Verifikacija informacijaNepouzdane informacije i lažne vijesti, kako provjeriti izvore
 
Mediji i različitost"Drugačijost" u medijima, kako mediji izvještavaju o različitostima
 
Ukoliko se želiti prijaviti za učešće na kampu, potrebno je da ispunite aplikacioni formular koji možete preuzeti ovdje, te da ga pošaljete na e-mail: hilma@media.ba sa naznakom "Prijava za Kamp medijske pismenosti Vlašić". Prijave možete poslati do 16.5.2019. (četvrtak). Broj mjesta za učešće na kampu je ograničen. Organizator kampa snosi sve troškove prijevoza, smještaja i hrane.
 
Kamp medijske pismenosti održava se u sklopu projekta "Protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma u bh. javnom prostoru" koji Fondacija Mediacentar realizuje u partnerstvu sa Centrom za demokratizaciju "Naša zajednica" i Centrom za mlade "Kvart".
 
Podržano od: