Nađite na webu ono što vaše vlasti kriju (IV)

Nađite na webu ono što vaše vlasti kriju (IV)

U prva tri dela ovog serijala (I, II, III) posetili smo petnaestak mesta na internetu sa bazama podataka stranih zemalja koje su se pokazale kao dobar alat za novinarska istraživanja, između ostalog i zato što se u njima mogu naći informacije o vašoj zemlji ili sunarodnicima koje su inače nepoznate ili malo poznate iz raznih razloga.

U ovom tekstu prikazaću još nekoliko takvih lokacija na webu. Sve sam ih pažljivo odabrala dajući prioritet onima koje su, po informacijama koje sadrže, relevantne za zemlje u tranziciji.

Naravno, to su samo neke koje sam koristila u svom radu, a na webu ima još mnogo takvih sajtova sa informacijama od kojih mogu nastati odlične istraživačke priče. Možete ih otkrivati sami, i u takozvanom ‘dubokom’ webu, i nadam se da ćete ih podeliti s nama u komentarima na ove tekstove.

1.  DocStoc je online zajednica i mesto za razmenu originalnih, profesionalnih dokumenata. Služi kao ogroman repozitorij besplatnih, ali i dokumenata koji se plaćaju – iz pravnog, biznis, finansijskog, tehnološkog i obrazovnog sektora – lako se pretražuju, pregledaju i preuzimaju.

Tvorci sajta tvrde da se tu može naći više od 23 miliona javno dostupnih dokumenata svih vrsta, ali mislim da bi novinarima mogli biti najzanimljiviji sudski slučajevi.

U linkovima s leve strane kliknite na ‘Legal’, a zatim idite na pod-link ‘Court & cases’. Sada u polje za pretragu možete ukucati npr. ključnu reč ‘Bosnia’. Obratite pažnju da koristite Category search box, a ne polje za opštu pretragu. Ja sam dobila ove rezultate:

Naravno, neće svi oni biti korisni za dobre priče, ali je verovatno da ćete naći zanimljive i nepoznate teme i dokumente.

Među njima su, na primer, i sudski slučajevi koji se tiču državljana Bosne i Hercegovine u SAD – uglavnom procesi koje pojedinci vode protiv američke Službe za imigraciju i naturalizaciju (USA Immigration and Naturalisation Service – INS). Na osnovu sudskih slučajeva koje su državljani Bugarske vodili protiv INS, pre više godina sam objavila seriju tekstova u kojima sam otkrila da su neki ljudi koristili lažne argumente na američkim sudovima sa ciljem da dobiju status političkih azilanata, dok su drugi saopštavali zanimljive priče o političkim i etničkim pritiscima u svojoj zemlji.

Te dokumente sam našla u sekciji ‘Legal’ na sajtu Docstoc, ali svakako možete pretražiti druge kategorije ovog sajta gde mislite da biste mogli naći dokumente relevantne za teme kojima se bavite.

Takođe, imajte na umu da će vam samo pomna, detaljna pretraga omogućiti da vidite koji od rezultata zaslužuju vašu pažnju.

Važno je znati da su dokumenti na ovom sajtu na različitim jezicima, ali se potrudite da vas to ne spreči u daljem traganju. Pokušajte za početak da ih prevedete barem uz pomoć alata Google Translate koji raspolaže sa nekih 50 jezika.

Na neki način, DocStoc podseća na Wikileaks (o kojem neću ovde govoriti jer je već toliko toga rečeno). Međutim, moje iskustvo pokazuje da se Wikileaks uglavnom fokusira na dokumente u vezi sa vrućim svetskim temama, ali baš i ne na neke ‘sitnije’, nepoznate teme u vezi s malim zemljama.

2.  The International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) je nezavisna međunarodna institucija, osnovana po osnovu Konvencije o razrešenju investicijskih sporova između država i državljana drugih država, sa više od 140 zemalja članica. Svrha joj je obezbeđivanje uslova za medijaciju i arbitražu međunarodnih investicijskih sporova.

Na ključnu reč ‘Bosnia’, dobila sam ove rezultate:

 

Drugi po redu slučaj mi je privukao pažnju kao konkretna tema koju bi novinari mogli da istraže.

Budući da je većina zemalja u tranziciji atraktivna za strana ulaganja, ali da nemaju dobre zakone i propise, to pretpostavlja mogućnost sporova koji bi se mogli naći u ovoj bazi podataka.

3.   Federal Bureau of Investigation (FBI) je dobro poznata institucija. Na sajtu možete naći informacije o međunarodnim i domaćim teroristima, špijunima, cyber-prestupnicima, korumpiranim vladinim službenicima, mafijašima, nasilnim grupama, pedofilima, serijskim ubicama.

Na ključnu reč ‘Bosnia’ dobila sam 44 rezultata, a na upit ‘Bosnian’ 8 rezultata. Ovo su neki od njih:

Nedavno sam koristila sajt FBI da istražim slučajeve najtraženijih Bugara po svetu. Priča koju sam objavila (a o kojoj će biti objavljen tekst na Media.ba) zasnovana je delom na tim informacijama.

Naravno, neki materijali ili saopštenja za štampu koja ćete naći pretragom sajta FBI nisu dovoljni za dobru, dubinsku priču. Zato, da biste dobili više informacija na određenu temu, možete poslati zahtev FBI-u pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama (engl. Freedom of Information Act – FOIA) preko ovog linka: http://foia.fbi.gov/efoia.pdf .

4.   Central Intelligence Agency (CIA) je još jedno mesto na webu od opšteg značaja. Dobro mesto za istraživače i novinare je Elektronska čitaonica (Electronic reading room)
sa bazama podataka pretraživim po ključnoj reči.

Na pretragu po reči ‘Bosnia’ dobila sam 164 rezultata, a za reč ‘Bosnian’ 54. Ovo su neki od njih:

Klikom na naslov dokumenta dobićete materijal u PDF-u. Dobro je što se dokumenti prikazuju stranu po stranu kao skenirani dokumenti, ali nije dobro to što skenirani dokumenti nisu pretraživi po ključnoj reči. To znači da treba pročitati cele dokumente, koji nekad imaju i po 100 i više strana da biste došli do informacija koje vam mogu biti zanimljive.

Još jedan link na sajtu CIA može biti koristan: http://www.foia.cia.gov/search_archive.asp . Tu su naslovi dokumenata starih više od 25 godina sa kojih je skinuta oznaka tajnosti po Executive Order 12958, kao i detaljne instrukcije kako da ih dobijete slanjem zahteva Nacionalnoj administraciji za arhive i dokumente (National Archives and Records Administration - NARA) u državi Meryland.

Pretragom po ključnoj reči ‘Bosnia’, dobićete naravno mali broj rezultata, budući da su dokumenti stariji i više od 25 godina.

Međutim, pretragom po ključnoj reči ‘Yugoslavia’ dobila sam 643 rezultata. Rezultate možete sortirati po relevantnosti i vremenskom opsegu. Još jednom napomena da ove istorijske dokumente ne možete čitati u elektronskoj formi preko sajta, već ih možete naručiti od NARA-e.

5.   GuideStar sadrži opsežne i ažurirane informacije o više od 1,8 miliona neprofitnih organizacija. To ga čini dobrim mestom za početak istraživanja o neprofitnim organizacijama registrovanim u SAD koje nude grantove i druge mogućnosti.

U ovoj bazi naći ćete, nakon što se registrujete, detaljne informacije o njihovim delatnostima – opšte podatke, finansijske izveštaje, programe, informacije o ljudima, mestima aktivnosti, godišnje izveštaje itd.

Zanimljivo je da sam pretragom po reči ‘Bosnia’ dobila 142 rezultata, a po reči ‘Bosnian’ 72.