Na putu ka virtualnim redakcijama širom Balkana

Na putu ka virtualnim redakcijama širom Balkana

Paul Cristian Radu, višestruko nagrađivani istraživački novinar i predavač NetNovinar trening centra, piše o svom iskustvu u korištenju kolaboracionog softvera „Groove“, koji novinarima može pomoći u prekograničnoj komunikaciji i saradnji na istraživačkim pričama.

“Novi fajl je postavljen u sekciji ‘Slike’”. Zeleno upozorenje se pojavljuje na kompjuterskim ekranima u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Bugarskoj i Rumuniji. Fajl se skoro istovremeno otvara u ovim zemljama i fotografije jednog od najpoznatijih švercera cigaratema su dostupne svim članovima novinarskog istraživačkog tima. Slijede brojna druga upozorenja, obavještavajući nas o novim postavljenim podacima o preduzećima, novim dokumentima ili novim temama za diskusiju.

Ovo je softverska platforma za saradnju pod nazivom Groove, koja novinarima može pomoći da formiraju virtualne redakcije, razmjenjuju dokumente i s lakoćom rade na prekograničnim istragama.

Jednostavno i sigurno rješenje za prekograničnu saradnju

Groove je jedna od softverskih platformi ove vrste i predstavlja bezbjedno rješenje za razmjenu osjetljivih podataka preko interneta. Groove, inkorporiran u Microsoft Office 2007 Suite, trenutno nudi dvomjesečni probni period za vrijeme kojeg se može steći jasna slika o načinu rada ovog softvera prilikom razmjene i organizacije informacija.

Prvi korak nakon instaliranja Groovea je da formirate vlastite ‘Workspaces’, odnosno radne prostore. To je mjesto gdje se podaci mogu struktuirati prema raznim oblastima, kao što su sekcije ‘Files’ (fajlovi), ‘Pictures’ (slike) ili ‘Calendar’ (kalendar), gdje je moguće postaviti rokove.

Nakon struktuiranja radnog prostora, njegov upravitelj može početi pozivati druge da se pridruže tom radnom prostoru. Nakon što dobijete poziv, informacije koje se već nalaze u radnom prostoru će biti učitane i na vaš kompjuter. Zapravo, svaki podatak koji postavi bilo koji član projekta će biti učitan na sve kompjutere članova radnog prostora. U tom času se počinju pojavljivati upozorenja, obavještavajući korisnike da su dodani novi podaci.

Međutim, brzina vremenskog usklađivanja fajlova zavisi od kvaliteta internet veze. Naprimjer, putem slabe internet veze, bila je potrebna cijela noć za učitavanja velikog fajla od 700 MB koji je ovaj novinar postavio u radni prostor na svom kompjuteru u Rumuniji na drugi kompjuter u SAD-u. To nije slučaj sa dokumentima u Wordu i slikama prilikom korištenja širokopojasne veze.

Stotine dokumenata se mogu postavljati u Groove iz mnogih zemalja, a ako radite sa timom reportera iz raznih zemalja, ove podatke mogu pregledati svi članovi tima. Zapravo, pored navedenih prednosti koje nudi Groove, ključna prednost, koja nije tako očigledna, može biti činjenica da neke informacija koje se pojedinim članovima grupe možda ne čine relevantnim mogu potaći sjajnu ideju kod drugih članova. Upoređivanjem podataka i pregledanjem svih imena koja se, naprimjer, pojavljuju u rumunskim dokumentima, novinari mogu naići na zlatni rudnik; na ovaj način reporter koji radi u Bugarskoj može spoznati da se određena imena koja se pominju u rumunskom dokumentu bave sličnim poslovima u Sofiji.

Groove takođe omogućava članovima tima da chatuju, a nudi i slabu glasovnu funkciju, koja nije tako moderna kao kod drugih danas dostupnih programa sa glasovnim funkcijama (Skype, Yahoo Messenger...). Naprimjer, morate držati tipku “Speak” (govori) pritisnutu dok govorite, a zatim je pustiti da čujete osobu s druge strane. Ipak, ovo je dodatak drugim funkcijama ovog softvera i čini snažan alat za istraživačko novinarstvo izvan državnih granica.

S druge strane, ova platforma može se koristiti za organizaciju tekućeg rada reportera-istraživača. Novi radni prostori se mogu kreirati u djeliću sekunde, gdje korisnik može organizovati informacije prema temi na kojoj radi. Na ovaj način, naši projekti ne samo da su dobro organizovani, već mogu ići s nama na put. Zapravo, na radni prostor možete dodati dva ili više vlastitih kompjutera, tako da su informacije pohranjene na više mjesta, čime se stvaraju rezervne kopije za hitne slučajeve.

Softveri za saradnju: koristan trend za istraživačke timove

Groove je jedan od brojnih softvera za saradnju koji su trenutno dostupni za preuzimanje. Pored Groovea, tu su i rješenja kao što je IBM-ov Lotus Quickr, ili Oracleov Collaboration Suite.

S obzirom na to da nisam isprobao ni Quickr, ni Collaboration Suite, ne mogu reći kakvi su u poređenju sa Groove-om, ali na prvi pogled se čini da su kreirani za korisnike u velikim firmama ili korporacijama.

Čini se da Collaber, softver kojeg je razvio Vimukti Technologies Pvt Ltd, firma sa sjedištem u Indiji, funkcioniše na način koji je sličniji Grooveu i da može biti rješenje za manje projekte. Collaber omogućava razmjenu fajlova i njihovu sinhronizaciju, upravljanje radnim zadacima, chat, kalendarski alat za bolju organizaciju, kao i druge mogućnosti.

Softverske platforme za saradnju kao što je Groove se mogu pokazati kao savršeno rješenje ne samo za domaću redakciju koja pokušava upravljati medijskim sadržajem i načinom komunikacije u procesu rada, već i za novinara-istraživača koji traži najsigurniji i najefikasniji način za saradnju sa kolegama iz drugih zemalja, razmjenu dokumenata i trenutno prevazilaženje prepreka uobičajene razmjene informacija preko granica (telefon, e-mail...).