Zabavni (i besplatni) alati za vizualizaciju podataka

Zabavni (i besplatni) alati za vizualizaciju podataka

Neke priče na Webu je teško vizualizirati i učiniti ih interaktivnima. Često sadrže dosadne podatke koje je teško čitati ili se jednostavno ne mogu dovoljno atraktivno vizuelno predstaviti popratnim video-materijalom ili fotografijama.

Slijede prikazi nekoliko zabavnih i besplatnih alata za vizualizaciju podataka koje možete koristiti za različite setove podataka:

 

Wordle.net

Wordle uzima dijelove teksta i pretvara ih u šarene mape od riječi. Na web sajtu Wordlea je najbolje objašnjeno šta to on radi:

˝Wordle je igračka koja od teksta koji odaberete generira ˝oblake od riječi˝ (engl. word clouds). Riječi koje se češće pojavljuju u oblaku će biti istaknutije. Oblacima možete mijenjati font, raspored riječi i šeme boja. Slike koje napravite u Wordle-u su vaše i možete ih koristiti kako god želite. Možete ih isprintati ili ih sačuvati u galeriji u Wordle-u i dijeliti sa prijateljima.˝

Wordle uklanja riječi kao što su članovi, veznici ili prijedlozi kako bi istakao samo suštinu tekstualnog dokumenta. Tako dokumente koji bi vašim čitaocima inače mogli biti dosadni pretvara u vizuelno privlačne koje je lakše „svariti“.

Slijedi nekoliko prijedloga kada da upotrijebite Wordle na internetu (pa čak i u štampi):

•    Za duge izvještaje vladinih agencija
•    Za pravne dokumente
•    Za transkripte govora (ispod se nalazi primjer Obaminog govora o stanju nacije koji je održao 2010.)

Savjet: Ukoliko želite da iz PDF dokumenta tekst prekopirate u Worldle, ali ga ne možete obilježiti, pokušajte ga importovati u Document Cloud. Nakon što procesuira zadati PDF tekst, Document Cloud će vam ponuditi čisti tekst koji ćete moći selektovati.

Dipity.com

Dipity.com je najbolji alat za pravljenje interaktivne vremenske linije za koji znam. Ne samo da je besplatan, već vam omogućava da u vremensku liniju uključite tekst, linkove, slike i video snimke, a onda da tu vremensku liniju uključite u priče.

Sa besplatnom registracijom (a postoji i premium verzija) možete uređivati, embedovati i prilagođavati bilo koju vremensku liniju, ali će korisnici morati imati strpljenja sa reklamama. Da biste koristili Dipity, otvorite svoj besplatni nalog i odaberite ˝napravi vremensku liniju˝ (eng. ˝create a time line˝). Dodijelite toj vremenskoj liniji ime, kratki opis i podesite sigurnosne postavke.

Vremenskoj liniji dodajte i događaje i ispunite neophodna polja kako biste dodali i multimedije. Nakon što dodate sve željene događaje, kliknite na opciju ˝sačuvaj i pogledaj vremensku linju˝ (eng. ˝save and view time line˝). Ukoliko naknadno budete željeli napraviti neke izmjene na vremenskoj liniji, prijavite se na Dipity i odaberite događaje koje trebate promijeniti. Čak možete i izmijeniti izgled vremenske linije koju ste embedovali.

Dalje, Dipity ove vremenske linije čini pretraživima, tako da svako može naići na vaš sadržaj ukoliko ste odabrali dobre ključne riječi.

Savjet: Kako biste preko Dipityja privukli što veći broj posjetilaca, postavite link u svaki događaj.

Ova vremenska linija koja je napravljena na Dipity.com izdvaja najznačajnije trenutke iz života Martina Luthera Kinga: 

Batchgeo.com

Zahvaljujući sajtu BatchGeo.com, ružni setovi podataka postaju interaktivne mape i to za onoliko vremena koliko je potrebno da iskopirate, zalijepite i kliknete.

BatchGeo.com je besplatni alat koji koristite na webu, a omogućava vam da od spreadsheet tabele pravite interaktivne mape. Te mape možete staviti na svoj web sajt i dalje ih lako uređivati ili ažurirati. S obzirom na to da BatchGeo.com koristi Google Maps, mape se mogu pregledati i na mobitelima. Ukoliko neku mapu želite u potupunosti prilagoditi svojim specifičnim potrebama, imate opciju i za to.

Kako biste napravili mapu, prvo kreirajte spreadsheet tabelu sa podacima koje ćete mapirati na osnovu predloška koji vam daje BatchGeo.com. Na vrhu svake kolone na spreadsheet tabeli treba da se nalazi naziv kategorije, naprimjer ˝adresa˝, ˝grad˝, ˝država˝, ili ˝opis˝.

Kada je spreadsheet tabela spremna, kopirajte i zalijepite sve ćelije (uključujući i nazive kolona) u BatchGeo.com. Potvrdite, testirajete i podesite svoje opcije i kliknite na ˝napravite Google Map˝ (eng. ˝Make Google Map˝). Vaši podaci će biti obrađeni i na mapi će se pojaviti markeri.

Ukoliko ste zadovoljni izgledom svoje mape, spasite je. Dobit ćete e-mail sa linkom preko kojeg je bilo kada možete uređivati ili ažurirati.

Savjeti:

•    Uvijek odaberite regiju, grad, državu i (ukoliko je moguće) poštanski broj. To će BatchGeo-u pomoći da locira podatke koje unesete.

•    Kako biste kategorizirali svoje podatke, koristite opciju ˝grupiši prema˝ (eng. ˝group by˝). Svaka ˝kategorija˝ ili ˝grupa˝ će imati marker druge boje.

•    Nakon što sačuvate mapu, vratite se i uredite svojstva mape (eng. map properties). Ne zaboravite da isključite opciju „expiration“ - tako se vaša mapa neće izbrisati ukoliko je niko ne pogleda duže od dva mjeseca.

•    Kada ažurirate podatke, uvijek odaberite ˝potvrdi i podesi opcije˝ (eng. ˝validate & set options˝). Neke opcije se automatski resetuju, tako da je poželjno da se pobrinete da su vam opcije ispravno podešene.

Primjeri BatchGeo.com mapa

•    The Guardian je nedavno koristio BatchGeo.com da mapira nove visokotehnološke firme u Ujedinjenom Kraljevstvu.

•    Jedno vegetarijasnko društvo napravilo je mapu sa restroranima koji nude vegtarijansku/vegansku hranu.

•    Mapa sa mjestima za odmor u SAD gdje odjeća „nije obavezna“ (ako vas to zanima).
•    Moj poslodavac je koristio BatchGeo.com kako bi napravio mapu sa objektima pod hipotekom u okrugu Douglas u državi Kansas od 2006 – 2010. (vidi dole). Također je kombinovao Google Docs, Google Forms i BatchGeo.com da bi napravio mapu sa božićnim osvjetljenjima koje preporučuju čitaoci.

Twitter widgeti

 

Twitter ima dobar set besplatnih widget-a koje možete podešavati tako da prikazuju sve - od naloga jednog korisnika do napredne pretrage.

Možete takođe uređivati izgled, dimenzije, naslov i potpis ispod slike. Predlažem da Twitter widgete koristite preko sistema kao što je TweetGrid, jer se ne oslanja na informacije treće strane.

Slijede neki primjeri Twitter widgeta:

Još neki alati za vizualiziranje koje vrijedi pogledati:

Google Forms: Kreirajte besplatne formulare (koji se mogu embedovati) za prikupljanje podataka koje daju korisnici. Te informacije idu direktno u Google Docs spreadsheet tabelu.

 

ManyEyes: IBM-ov besplatni alat za vizualiziranje podataka. Učitajte svoje podatke ili iskoristite one koji već postoje na sajtu.

 

Trendistic.com: Pratite popularne teme na Twitter-u sa Trendisctic grafikonima koje možete embedovati.

Digitalni alati nisu zamjena za tradicionalnu novinarsku naraciju, ali nam oni omogućavaju da priču predstavimo na najbolji, a ne samo najlakši mogući način. Ne zahtijevaju sve priče vizualizaciju podataka, ali je neke priče moguće ispričati isključivo uz vizuelna pomagala kao što su mape, vremenske linije i oblaci od riječi. Razmislite kako biste u svoj arsenal mogli dodati ove alate koji se mogu lako integrirati u mnoge web sajtove.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Originalni tekst 'How to use fun (and free) data visualization tools for online storytelling' dostupan je na web stranici Poynter Instituta', a objavljen je 24.02.2011.

 

Tekst je preuzet, preveden i objavljen na MC Online uz odobrenje web sajta Poynter.org. Svako dalje korištenje i distribucija ovog teksta podliježe uvjetima korištenja web sajta Poynter.org, koji su u cjelosti dostupni na www.poynter.org.

 

Oprema teksta: Media.ba