Velika Britanija: protest fotografa protiv novog zakona

Velika Britanija: protest fotografa protiv novog zakona

Stotine fotografa protestovalo je ispred londonskog New Scotland Yarda zbog novog zakona koji određuje hapšenje i zatvorsku kaznu za fotografisanje policijskih službenika i vojske.

Nezadovoljni odredbama novog antiterorističkog zakona, Britansko udruženje fotografa i Nacionalno udruženje novinara su u ponedjeljak, 16.2.2009. organizovali protest fotografa ispred londonskog sjedišta policije. Kako prenosi British Journal of Photography, član 76 novog britanskog Zakona o antiterorizmu zabranjuje fotografisanje policijskih službenika, vojske i članova obavještajnih službi "na način koji bi mogao biti koristan osobama koje planiraju ili sprovode teroristički čin". Kazne za kršenje ove odredbe uključuju do 10 godina zatvora i novčanu kaznu.

Udruženja fotografa i novinara su izrazila zabrinutost ovakvom formulacijom novog zakona i smatraju da bi se on mogao zloupotrijebiti i interpretirati kao zabrana fotografisanja na javnim mjestima, te pogoršati ionako komplikovane odnose fotografa i policije.

Izvor: BJP