Uskoro TV aparati za broadband

Uskoro TV aparati za broadband

Japanski proizvođači elektronike kao što je Sony Corporation lansirat će televizijske aparate koji će omogućiti korisnicima pristup širokom izboru programa on demand (na zahtjev) jednostavno ih kačeći na Internet, izvještava Nikkei bez navođenja izvora.  Servisi koji pružaju usluge broadband TV programa već su dostupni  u Japanu. Međutim da bi ih gledali korisnici moraju kupiti receiver ili TV aparat koj je kompatibilan sa različitim standardima telekomunikacijskih i kompanija za elektroniku, navodi Business Daily.

 

 

Kako bi riješili ovaj problem industrija planira u junu kreirati zajednički Internet TV standard, a zatim i lansirati kompatibilne servise i proizvode do kraja godine.

 

Prema pisanju Nikkeia, Matsushita Electric Industrial Company namjerava do kraja marta 2009. godine lansirati flat-panel aparate koji podržavaju zajednički Internet TV standard.  Očekuje se da će i Sharp Corporation, Hitachi Ltd., Toshiba Corp.  slijediti ovaj primjer.

 

Nippon Telegraph and Telephone Corp., Matsushita i druge velike japanske telekomunikacijske firme i proizvođači elektronike namjeravaju promovirati svoj zajednički Internet TV standard za upotrebu širom svijeta. Tako će lobirati da ga International Telecommunications Union usvoji kao globalni standard, navodi Nikkei.

 

Izvor:  Forbes.com
          EJC