Španjolskom fotografu oduzeta nagrada

Španjolskom fotografu oduzeta nagrada

Ovogodišnji pobjednik nagrade Wildlife Photographer of the Year diskvalifikovan je nakon što je žiri odlučio da se na fotografiji najvjerovatnije nalazi pripitomljena životinja.

Žiri koji dodjeljuje nagradu za najbolju fotografiju snimljenu u divljini odlučio je diskvalifikovati ovogodišnjeg pobjednika nakon što su se pojavile sumnje da je životinja na pobjedničkoj fotografiji zapravo pripitomljeni model, prenosi BBC News. Autor fotografije, španjolski fotograf Jose Luis Rodriguez, nije uspio adekvatno odgovoriti na pitanja o autentičnosti rada, te je donesena odluka da mu se oduzme naslov pobjednika i novčana nagrada od 10 000 funti.

Fotografija iberijskog vuka pod nazivom "Storybook Wolf" je u oktobru 2009. osvojila prvo mjesto na takmičenju koje zajednički organiziraju Muzej prirodne istorije u Londonu i magazin BBC Wildlife i na koje se prijavilo preko 43 000 fotografa iz cijelog svijeta. Ubrzo su se pojavile sumnje da je fotografija namještena, a ovih dana je, nakon konsultacija sa stručnjacima i upoređivanja pobjedničke fotografije sa fotografijama jednog iberijskog vuka iz madridskog zoološkog vrta, donesena odluka o diskvalifikaciji pobjednika te će izložba najboljih fotografija iz divljine, po prvi put u svojoj 45-godišnjoj istoriji, biti postavljena bez pobjednika.

Izvor: Guardian, BBC News