RSF: 40 najvećih predatora na medijske slobode

RSF: 40 najvećih predatora na medijske slobode

Reporteri bez granica (RSF) su, povodom Dana slobode medija, objavili listu od 40 ličnosti i skupina koji se mogu smatrati "predatorima na medijske slobode".

Na RSF-ovoj listi osoba i organizacija koje svojim djelovanjem guše medijske slobode ove godine su se, između ostalih, našli predsjednici Kine, Rusije, Libije, Irana i Sjeverne Koreje, te vojne i paravojne formacije u Kolumbiji, Palestini i Izraelu. Mnoga od imena su na listi bila i prethodnih godina, dok su grupe poput filipinske milicije, koja se na listi našla nakon masakra 30 novinara u novembru 2009., uključene zbog predatorskog ponašanja u prethodnoj godini. Sa liste je ove godine uklonjeno nekoliko iračkih islamističkih grupacija,uz objašnjenje da se, iako je nasilje i dalje prisutno, u ovoj zemlji novinari više ne napadaju ciljano.

"Ono što svi tzv. predatori imaju zajedničko je to da medije tretiraju kao neprijatelje i direktno napadaju novinare. Oni su moćni, opasni, nasilni i iznad zakona", kaže se u saopštenju Reportera bez granica.

Izvor: Editor & Publisher, RSF, BBC News