NYT se vraća naplaćivanju online sadržaja

NYT se vraća naplaćivanju online sadržaja

Nakon skoro 3 godine besplatnog pristupa njihovim online sadržajima, New York Times ponovno uvodi naplaćivanje web tekstova.

Kako prenosi CNET, najava o ponovnom uvođenju sistema plaćanja pristupa online člancima New York Timesa se očekuje u narednih nekoliko sedmica. Sistem plaćanja će najvjerovatnije slijediti model Financial Times-a, gdje korisnici mogu mjesečno pristupiti određenom broju članaka besplatno, ali se iznad tog broja podrazumijeva pretplata. Ovakav sistem se trenutno smatra najpogodnijim jer cijeli web sajt ostavlja relativno slobodnim i ne određuje koji članci se naplaćuju, a koji ne, što obično izaziva negativne reakcije novinara čiji se radovi nađu "iza paywalla".

Prema mišljenju nekih stručnjaka, uvođenje pretplate bi u ovom trenutku mogli biti povezano s očekivanim puštanjem u prodaju Apple-ovog elektronskog čitača, budući da je web sadržaje lakše naplatiti korisnicima mobilnih uređaja nego kompjutera i da bi dogovor sa Apple-om bio veoma profitabilan za obje kompanije.

Izvor: CNET, The Register