Novi sajt prati narušavanje slobode govora blogera

Novi sajt prati narušavanje slobode govora blogera

Neprofitna blogerska zajednica Global Voices pokrenula je novi web sajt koji prati slučajeve kršenja slobode govora u cijelom svijetu.

Kako prenosi Journalism.co.uk, novi web sajt pod nazivom Threatened Voices putem mape svijeta i vremenske skale prikazuje prijavljene slučajeve kršenja slobode govora blogera iz cijelog svijeta. Fizičke prijetnje, hapšenja i drugi oblici zastrašivanja članova blogerske zajednice prate se na mapi svijeta i uz njih se prikazuje status svakog o prijavljenih slučajeva. Sajt će također uključivati i najnovije vijesti relevantnih organizacija poput Reportera bez granica i Komiteta za zaštitu blogera.

Pokretači sajta su naveli da su, zbog spefičnosti slobode govora na Internetu, web novinari i blogeri češće meta prijetnji nego njihove kolege iz drugih medija, te da ih se često hapsi zbog offline aktivnosti, te je za aktiviste iz ovog polja teško organizirati efikasne strategije odbrane. Novinari i građani iz cijelog svijeta su ovom prilikom pozvani da prijave slučajeve kršenja ljudskih prava i slobode govora blogera.

Izvor: Journalism.co.uk